Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord. Arte Constructo


Bouwen met kalk is ouder dan de weg naar Rome. Maar tegelijkertijd, volgens terugkerend exposant Arte Constructo, het materiaal van de toekomst.

Dit Belgische bedrijf verdeelt een breed gamma aan traditionele kalkproducten voor de bouw- en restauratiemarkt. Marc Swolfs, zaakvoerder van Arte Constructo, legt uit. “Kalk is sinds 38 jaar al onze specialiteit en passie. Wij betrekken onze kalk uit de Trento-vallei in Italië, waar die al meer dan 200 jaar gedolven en gebrand wordt. Maar we leveren meer dan alleen kalkproducten: in ons gamma zitten ook silicaatverven, lijnolieverven, steengaas en andere aanverwante producten.”

Kalk als bouwmateriaal bestaat al minstens sinds de Egyptenaren en ook in Nederland wordt het sinds mensenheugenis in de bouw gebruikt. Door de opkomst van cement raakte het vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw een beetje op de achtergrond. De laatste jaren is het echter weer bezig aan een stevige opmars. Naast een kwalitatief en gezond binnenklimaat, biedt kalk nog tal van andere voordelen. Het energieverbruik is een stuk lager dan bij gebruik van cement. Het behoudt z’n flexibiliteit. Een mortel op basis van kalk kan bepaalde vervormingen in muurconstructies opvangen. Het kan zowel binnen als buiten verwerkt worden. Kalk is goed dampdoorlatend, heeft een isolerende werking en het past uitstekend in de huidige tendens om duurzaam of bio-ecologisch te bouwen.

Swolfs trekt een verhelderende parallel. “Een gebouw kun je eigenlijk zien als een lichaam. Het moet kunnen ademen en het transpireren. Daarom moet je het wel bouwfysisch correct opbouwen. Kalk helpt daarbij. Het is waterdicht maar ademend en vochtregulerend. Je kunt het zelfs in natte ruimtes, zoals badkamers en toiletten gebruiken. En, ook belangrijk, het is prachtig.”

Waarom opnieuw ingeschreven voor MONUMENT?

“Restauratie is het grootste deel van ons werk”, zegt directeur Swolfs. “En deze beurs is volgens ons een van de beste op dit gebied. Daar komt bij dat het duurzaam/bio-ecologisch bouwen enorm in opkomst is. En wij weten hoe dat werkt. Wij kennen de  historische bouwmethodes en -materialen, hebben die kunnen bestuderen en een stukje moderniseren.  En we weten dat energieneutraal bouwen met onze producten dichterbij komt, zonder noemenswaardige meerkosten. Daarover geven we op onze stand graag voorlichting aan professionals en particulieren. Iedereen is welkom. Wij gaan graag in gesprek.”

Arte Constructo is exposant op MONUMENT 2020. Van 6 t/m 8 oktober 2020 zijn zij, en bijna 600 andere exposanten en partners, te bezoeken tijdens de Nationale Energie Week in de Brabanthallen, Den Bosch.

Ga terug