Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Monument in de spotlight: Huize Kolthoven in Epe


Monument in de spotlight: Huize Kolthoven in Epe

Landgoed Kolthoven staat er, na meer dan 100 jaar, nog steeds prachtig bij.

Landgoed, of ‘Huize’ Kolthoven zoals het in Epe genoemd wordt, is een herenhuis uit 1914. Het is in Rococo-stijl ontworpen en gebouwd, naar voorbeeld van landhuizen rond de Duitse stad Bonn. Tot de 2e wereldoorlog was Kolthoven een particulier huis.

Gebruik van WOII tot 2009

In de oorlog werd het door het Rode Kruis gebruikt als hospitaal. Er kwamen in deze jaren veel evacués uit Arnhem. Na de oorlog is het landgoed in gebruik genomen als vakantieoord. Ook is Kolthoven in gebruik geweest door de stichting 'Van Harte', die het gebruikt als centrum voor recreatie en opvang van zwakbegaafden.

Hoognodig onderhoud

Het gemeentelijk monument kampte deze eeuw met optrekkend vocht, vochtige muren, bladderende verf en hoge stookkosten. In 2009 kreeg Huize Kolthoven een onderhoudsbeurt, waarbij bouwkundige maatregelen in de fundering werden getroffen en de buitenkant van het gebouw behandeld werd met buitenverf van ThermoShield History.

Gedaalde energiekosten

In 2019 ziet de woning er nog steeds als nieuw uit. Er zit er geen vocht in de muren, de verf bladdert niet af en algen en vuil hebben nog nauwelijks vat op het gebouw. De stookkosten zijn volgens de eigenaar sinds de schilderbeurt met 17 procent per jaar gedaald. Omdat er, behalve het werk aan de fundering,  geen andere ingrepen hebben plaatsgevonden, zijn die besparingen voor een belangrijk deel aan de verf toe te schrijven.

Ga terug