Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord: Restauratie Opleidingsprojecten


Restauratie Opleidingsprojecten (ROP) helpt bij het vinden van een opleidingsplaats vanuit zijn spilfunctie binnen de vakmanschapsopleidingen.

Het is algemeen bekend dat we vakmensen verliezen in de restauratie en dat dit een gevaar is voor de instandhouding van de Nederlandse monumenten. Restauratie Opleidingsprojecten (ROP) helpt bij het vinden van een opleidingsplaats vanuit zijn spilfunctie binnen de vakmanschapsopleidingen. Op deze opleidingsplaatsen op projecten in het hele land krijgen jonge bouwvakkers de kans om het vak van ervaren collega’s te leren. Anderzijds stimuleert ROP mensen om voor een restauratieopleiding te kiezen.

Imagoverbetering en promotie

Terry van Ditmars is voorzitter van ROP Zuid West en voorzitter van ROP Nederland. Ze geeft aan dat een van de uitdagingen het imago van het werk is. “Dit werkgebied heeft bij ouders van leerlingen helaas een weinig positief imago. Ook maakt de onbekendheid onbemind. Als we de mogelijkheid hebben om zoveel mogelijk mensen te tonen hoe veelzijdig en interessant het vakmanschap is zien we het enthousiasme toenemen. ”

Dit doen ze bijvoorbeeld door deel te nemen aan open dagen en het organiseren van Masterclasses door vakmensen om voor leerlingen de kijk op het ambachtsvak – in combinatie met innovatieve technieken – weer aantrekkelijk te maken. Daarnaast is het een feit dat vaklieden een prima toekomstperspectief hebben een belangrijke troef om voor het restauratievak te kiezen. Ook de deelname aan vakbeurs MONUMENT vervult voor het ROP een dubbelfunctie. Van Ditmars: “We ontmoeten er bekende en onbekende partijen uit de restauratie, bespreken nieuwe mooie projecten waar we studenten kunnen laten leren met hun handen. En uiteraard hopen we nieuwe studenten kennis te laten maken met het vak. “

Van Ditmars studeerde zelf Bouwkunde aan de TU Delft, met afstudeerrichtingen architectuur en restauratie, en heeft zelf enkele jaren gewerkt in de restauratie. Daarna werd zij bestuurder. Juist  vanwege de combinatie van ervaring overheid/restauratie werd zij bij de oprichting van het ROP, zo’n 15 jaar geleden, benaderd om in de stuurgroep  Zuid West plaats te nemen. Ze is er nog altijd bij en benadrukt dat de kracht van het ROP zit in de sterke verbinding met de regio. “Door de inzet per regio door mensen met lokale kennis en een lokaal netwerk bieden we beter maatwerk. De coördinatoren hebben namelijk nauwe contacten met bedrijven, opleidingen, monumentenorganisaties, overheden en subsidiegevers.”

Resultaat

“Het blijft een uitdaging om relevante opleidingen per regio te verzorgen. Maar er zijn al zichtbare resultaten en door de inzet van het ROP zijn er al heel wat nieuwe restauratie vakmensen aan het werk. We hebben goede hoop dat we de komende jaren nog veel meer mensen enthousiast kunnen maken voor dit mooie vak. Geen dag is hetzelfde, je ziet zelden een zo’n veelzijdig beroep.” Aldus Terry van Ditmars.

Meer weten? Het ROP verzorgt op 18 mei de kennissessie ‘ Leren met je handen - Het nieuwe ambacht.

Ga terug