Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant: Volker Staal en Funderingen B.V.

 

Korteweg ziet steeds meer noodzaak om ondergronds te bouwen, met name in binnenstedelijk gebied: “Om ruimte te creëren wordt de grond in gebouwd.” 

Als civiel aannemingsbedrijf, gespecialiseerd in het ontwerp en de uitvoering van zwaar en/of gecompliceerd funderingswerk, is Volker Staal en Funderingen (VSF) regelmatig betrokken bij werk aan monumenten. Commercieel manager Wout Korteweg is verantwoordelijk voor het binnenhalen en coördineren van de complexe projecten. “We hebben zojuist de ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo afgerond. Wat dit project zo interessant maakte is dat wij, pal naast én onder de meer dan 300 jaar oude monumentale gebouwen, ongeveer 10 meter diep, aan het graven waren!” 

Ondergronds voor meer ruimte

Met de ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo komt er meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten. Daarnaast kan de omvangrijke collectie beter worden gepresenteerd aan de museumbezoekers. Om verzakking van de monumentale bebouwing uit 1686 te voorkomen, werden tientallen vijzels aangebracht die opgelegd zijn op een speciaal daarvoor aangebrachte staalconstructie. Hiermee wordt de oude constructie stabiel gehouden, om na de ondergrondse bouw de monumentale gebouwen weer op de nieuw gemaakte onderbouw neer te worden gezet. Een enorme exercitie en gezien de monumentale werken een flinke uitdaging.  

“Er komt heel veel bij kijken. Qua voorbereiding, maar ook tijdens de vijzelacties wordt continu gemonitord of er geen scheurvorming plaatsvindt. Het zijn vaak lange trajecten van een half jaar tot een jaar. Je raakt echt betrokken bij het pand en we werken met een heel team nauw samen om het monument in stand te houden. Dat maakt dit werk juist zo leuk.” 

Korteweg ziet steeds meer noodzaak om ondergronds te bouwen, met name in binnenstedelijk gebied. “Monumenten zijn belangrijker geworden en willen steeds meer bezoekers trekken. Om ruimte te creëren moet de grond in gebouwd worden.” 

De werkzaamheden voor Paleis Het Loo zijn goed verlopen, het heeft geen enkele schade opgelopen. Heeft u ook vragen over of plannen voor ondergrondse uitbreiding van een delicaat gebouw? U vindt Volker Staal en Funderingen dit jaar voor het eerst op MONUMENT. Ze vertellen graag meer over de bijzondere projecten, en wat ze voor uw monument kunnen betekenen.  

www.vsf.nl 

Ga terug