Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Monument in de spotlight: Kerk in Sluis

 

Een toekomstbestendig plan voor monumentale en beeldbepalende Sint-Johannes de Doper Kerk: lofts, studio’s en een nieuwe kapel.

In het centrum van Sluis, worden sfeervolle lofts en studio’s gebouwd in de voormalige Sint-Johannes de Doper Kerk. Door teruglopend kerkbezoek was het voortbestaan van het gebouw onzeker. De kerk is een markant gebouw in de winkelstraat in Sluis. Parochie Heilige Andreas heeft sinds 2018 daarom samen met het Bisdom, de gemeente Sluis, Architectenbureau Frans van Roy en het Brabantse bedrijf Krens Bouwontwikkeling (exposant MONUMENT: Living First), gekeken naar een nieuwe toekomst voor het gebouw. In de kerk komen in totaal zeventien woningen in verschillende groottes. Het achterste deel van de kerk blijft van de parochie. Daar wordt een kapel gerealiseerd in de toren en de voorste beuk van de kerk, met toegang via de Oude Kerkstraat. Zo kunnen mensen nog steeds een kaarsje komen branden of iets komen vieren. 

Het gebouw, wat tegenwoordig is omgedoopt tot Le Baptiste, is een gemeentelijk monument vanwege de architectuurhistorische-, cultuurhistorische-, ensemblewaarde, gaafheid en zeldzaamheid. De kerk in laat-neogotische stijl werd ontworpen door architect J. Oomen ter vervanging van de voorganger die van 1830 tot 1926 dienst heeft gedaan. Deze kerk is afgebroken voor de huidige kerk. In de Tweede Wereldoorlog werd het huidige gebouw zwaar beschadigd en in 1949 is de kerk herbouwd in oorspronkelijke stijl. De toren werd wel flink ingekort en vervangen door een tentdak.

De gevels zijn voorzien van decoratief schoonmetselwerk en van spitsboogvensters in verschillende grootte. De gevelopeningen bestaan uit spitsboogvensters met glas-in-loodramen en bakstenen tracering. De mooie houten entreedeuren hebben glas in lood bovenlichten.  Het dak, bestaande uit zadeldak, schilddak en tentdak, wordt op verschillende plaatsen beëindigd met een sierlijke piron of kruisbloem. Het interieur is sober en overdekt door netgewelven en een stergewelf over de viering.

Bij het project Le Baptiste blijft de hele kerk gehandhaafd, ook de buitengevels en de ramen. Er komen extra ramen bij, om meer daglicht binnen te laten. Enkele appartementen hebben vol uitzicht op de gewelven van de kerk. Zo blijft een stukje geschiedenis weer goed bewaard voor de toekomst.

Kijk voor meer informatie op:
pzc.nl
baptistesluis.com

Ga terug