Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Monument in de spotlight: Batterijen aan de Overeindseweg

Fotograaf: Vincent van den Hoven

Het terrein is na herbestemming weer toegankelijk voor het publiek, na meer dan 100 jaar afgesloten te zijn.

De Hollandse Waterlinie is deze maand door het kabinet ingediend voor definitieve plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoewel de forten de meest zichtbare en bekende onderdelen van de monumentale verdedigingswerken zijn, zitten er ook kleinere werken tussen, zoals batterijen. Deze batterijen werden tussen grotere forten gebouwd.

De Batterijen aan de Overeindseweg zijn een verdedigingswerk in de gemeente Nieuwegein en een voorpost van Fort Jutphaas. Het verdedigingswerk is aangelegd in 1870 toen Nederland, door de uitbraak van de Frans-Duitse Oorlog, werd gemobiliseerd en enkele forten rond de stad Utrecht werden gebouwd. Later is het werk aan de Overeindseweg nog uitgebreid. Vandaag de dag is enkel het noordelijke deel nog te bezoeken.

De onderdelen aardwerk, mitrailleurkazemat, artillerieloods en een schotbalkkering van deze batterijen zijn rijksmonumentaal beschermd. Communicatiebureau ID310 uit Houten, is er nu eigenaar en zij hebben het complex herbestemd tot een recreatieve plek voor de zakelijke markt en dagjesmensen. Het terrein was hierdoor weer voor publiek toegankelijk, nadat het meer dan 100 jaar afgesloten is geweest.

Voor de instandhouding van het monument en de impactvolle bijdrage ervan, ontvingen de eigenaren in 2019 het Restauratiefonds compliment. Herbestemming is uitdrukkelijk een van de terugkerende thema's op MONUMENT, de vakbeurs over monumentaal vastgoed die plaatsvindt van 6 t/m 8 oktober tijdens de Nationale Energie Week in de Brabanthallen, Den Bosch.

Bron: Forten.nl

Ga terug