Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Stad in de spotlight - 775 jaar Haarlem


Omdat de 775e verjaardag van Haarlem niet zo feestelijk werd als het verdiende, zetten wij deze stad met meer dan 1.650 monumenten in de spotlight.

Normaal zetten wij een monument in de spotlight. Maar omdat de feestelijke mijlpaal van 775 jaar stadsrechten dit jaar niet zo feestelijk werd als het verdiende, zetten wij deze jarige stad met meer dan 1.650 monumenten in de spotlight: Haarlem.

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat er 3600 jaar voor onze jaartelling al sprake was van bewoning in de omgeving van het Spaarne. De plaats Haarlem ontstond als geestnederzetting op een strandwal, waarover een landweg liep die het noorden van Holland met het zuiden verbond. De vroegere naam van Haarlem was Haarloheim.

Op 23 november 1245 kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten. Dit jaar was het dus 775 jaar geleden dat Haarlem zich een stad mocht noemen. Vanaf dat moment groeide Haarlem uit tot één van de belangrijkste steden van Holland. In de periode na de Middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als textielstad en op cultureel gebied als schildersstad. Toonaangevende schilders werkten en woonden in de stad. Zoals een van de bekende Oud Hollandse Meesters Frans Hals. Een deel van zijn werk vind je ook terug in het Frans Hals Museum.

Oudste bouwsporen 13e eeuw

Tijdens de Tachtigjarige oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de Spaanse overheersing. In de Gouden Eeuw was Haarlem bewoond door veel rijke en machtige mensen. De historische binnenstad is dan ook een schatkamer aan bijzondere monumenten, waar je veel terugziet van de geschiedenis. Een van de oudste monumenten is De Hoofdwacht aan de Grote Markt 17. Historische bouwsporen wijzen erop dat de oudste delen van het gebouw uit het midden of de tweede helft van de 13e eeuw stammen. Het gebouw heeft gediend als stadhuis, woonhuis en hoofdbureau van de politie.

Maar ook buiten het centrum vind je kenmerkende gebouwen. Bijvoorbeeld een van de drie koepelgevangenissen in Nederland. De koepel van het bijzondere rijksmonument uit 1901 steekt hoog boven de muren uit.

Naast vele bekenden mensen die geschiedenis hebben in de stad, heeft bijvoorbeeld ook het bekende chocolademerk Droste zijn roots in de stad. De oude fabriek, gelegen aan het Spaarne, is inmiddels een karakteristiek appartementencomplex. Ook nieuwere bedrijven die naam maken, zijn gevestigd in de stad. Neem bijvoorbeeld exposant van MONUMENT: Isoglas!

Al met al een bezoek waard als het straks allemaal weer mag. Wil je de geschiedenis alvast vanaf je computer in vogelvlucht bekijken? In dit filmpje zie je de vroegste archeologische vondst uit de Steentijd. Wees ook getuige van de jarenlange bouw van de Grote of St. Bavokerk en beleef de gloriedagen van de Gouden Eeuw.

Klik hier voor het filmpje: https://youtu.be/3k_0PSTd7hg

Bronnen:

monumenten.nl
Visithaarlem
Wikipedia Koepelgevangenis
Wikipedia Frans Hals
Wikipedia Hoofdwacht

Ga terug