Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Nieuw Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen

 

Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) starten met aanvangskapitaal van € 50.000,-.

Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen. Met dit gezamenlijk fonds kunnen schenkers met grote of kleine bijdragen extra steun geven om projecten van publiekstoegankelijke kastelen & historisch buitenplaatsen te kunnen realiseren. Zeker nu zijn innovatieve projecten noodzakelijk om de opengestelde monumenten toe te kunnen rusten voor actuele bedreigingen. Beide organisaties steken tijd, knowhow, netwerk en geld in dit nieuwe fonds, dat start met € 50.000,- aanvangskapitaal.

Actuele bedreigingen
Kastelen & historische buitenplaatsen zijn monumenten met een rijk geschakeerd palet aan onderdelen. Denk hierbij aan de monumentale gebouwen, grote parken en tuinen, kostbare interieurs en/of (kunst-)collecties. Al deze bijzondere onderdelen vragen speciale zorg en aandacht. Vrijwillige inzet is hierbij onontbeerlijk en regelmatig doen deze huizen een beroep op het Cultuurfonds. Het dagelijks beheer en de begeleiding van de vrijwilligers vergt kennis, draagvlak en geld. Naast de actuele eisen rond de Covid-19-epidemie vergt het zich wijzigende klimaat ook steeds meer aandacht en geld. Dit blijkt uit interne onderzoeken van sKBL.

Het Themafonds wil innovatieve projecten die inspelen op deze actuele thema’s en bedreigingen stimuleren met een bijdrage. Door dit soort projecten te steunen, helpen we samen de kastelen en historische buitenplaatsen levend te houden en een groeiend publiek enthousiast te maken voor dit unieke erfgoed.

SKBL is kennispartner van MONUMENT. Klik hier voor meer informatie en doneren.
Fotograaf: Rene Dessing

Ga terug