Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Integrale aanpak is het succes van herbestemming

 

Het Boerderijenfonds is een stimulans voor mensen met visie en doorzettingsvermogen op het gebied van duurzame herbestemming van agrarisch erfgoed. 

Afgelopen december werd de start van het Boerderijenfonds aangekondigd. Dit fonds is een initiatief van de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN), die hiervoor de samenwerking aangaat met het Nationaal Restauratiefonds. Met dit stimuleringsfonds wordt agrarisch erfgoed een tweede leven gegund, mits het plan van de eigenaar-initiatiefnemer een substantiële bijdrage levert aan een toekomstbestendig platteland.

Ewoud van Arkel, lid van het dagelijks bestuur van AEN: “Met het Boerderijenfonds stimuleren wij mensen met visie en doorzettingsvermogen om aan de slag te gaan met waardevol erfgoed op het platteland. Tegelijkertijd kijken we verder in de toekomst. Daarom worden ingediende plannen naast restauratie ook beoordeeld op haalbaarheid van de exploitatie en de mate waarin een bijdrage wordt geleverd aan de energietransitie. Ook op sociaal maatschappelijk vlak moet het plan aanknopingspunten bieden. Sinds de aankondiging hebben wij al veel positieve reacties mogen ontvangen. Ik ben erg blij dat we hiermee een mooie stap kunnen zetten in het hergebruik van agrarisch erfgoed en de toekomst van de leefbaarheid van het platteland.”

Door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is 5 miljoen euro aan het fonds ter beschikking gesteld voor de periode 2020-2023. Met dit bedrag kunnen naar verwachting zo’n 25 tot 30 projecten worden ondersteund.

Heeft u zelf een plan met een historische boerderij dat verder gaat dan alleen restauratie of herstel van achterstallig onderhoud? Op MONUMENT 2020 staan de belangrijke partijen AEN, Boerderijenfonds, Bond Heemschut en Het Nationaal Restauratiefonds bij elkaar om al uw vragen te beantwoorden.

Ga terug