Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

3D-technieken nuttige hulp bij restauraties

Het volledige programma van vakbeurs MONUMENT met de bijdragen van Monumentenwacht wordt volgende week op de website gepubliceerd.

Moderne 3D-technieken zijn nuttige hulpmiddelen bij restauraties. Zo kunnen bijvoorbeeld eenvoudig kopieën worden gemaakt van bijzondere ornamenten. Het bedrijf 4C laat op de beurs MONUMENT de diverse mogelijkheden zien.

4C is een bedrijf dat al vanaf circa het jaar 2000 bezig is met 3D-technieken. In eerste instantie was 4C (Creative CAD CAM Consultants) met name gericht op de verkoop van CAD/CAM software, maar nu houdt het zich vooral bezig met de verkoop van 3D-scanners en de bijbehorende software. 4C is sinds 2009 vertegenwoordiger van Artec 3D in de Benelux.

“De scanners van Artec werden in het begin vooral gebruikt als orthopedische toepassing om het lichaam 3D te scannen voor het maken van protheses. Inmiddels hebben ze steeds meer verschillende toepassingen”, vertelt Rogier Rappard van 4C. “Ze worden nu onder meer gebruikt voor reverse engineering, waarbij je van een product weer een tekening of mal kunt maken als je die niet meer hebt. Maar ook worden ze gebruikt voor kwaliteitscontrole, om te zien of het product overeenstemt met de gemaakte tekening.”

Exacte kopie

Die ‘reverse engineering’ is ook bruikbaar in de monumentensector. “Je kunt hier gemakkelijk objecten mee digitaliseren en vervolgens uitfrezen in hout of steen. Je krijgt dan een exacte kopie. Dat kan bijvoorbeeld zinvol zijn met ornamenten waarvan er een beschadigd is. Dat kan ook uitstekend in combinatie met oude ambachten, zoals het gieten van brons, waarbij de mal gemaakt is op basis van een 3D-scan.”

Rappard benadrukt daarbij dat de scanners van Artec gemaakt zijn voor dit soort werk en heel gemakkelijk te bedienen zijn. De handheld 3D-scanner van Artec werkt op basis van een geprojecteerd raster, waaruit de exacte afstanden worden bepaald. Daardoor hoeven er geen markers op de objecten te worden geplakt, zoals bij andere scantechnieken. “We willen op de beurs graag onze mogelijkheden laten zien.”

De indeling van de vakbeurs en de standnummers worden volgende week op de website bekendgemaakt.

Ga terug