Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Aanmelding Van Vollenhovenprijs geopend

Foto: Restauratiefonds

Het is weer mogelijk om een herbestemmingsproject voor de Pieter van Vollenhovenprijs aan te dragen. De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs voor een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.

Aanmelden voor de prijs kan tot 1 mei 2024. Voorwaarden zijn dat de herbestemming volledig is uitgevoerd, maximaal drie jaar geleden is afgerond en het project zich binnen het Koninkrijk der Nederlanden bevindt.

Winnaars 2023

Winnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs 2023 waren Bunker Cocondo in Hoek van Holland en Hoogheem Erfgoed & Logies in Nieuwolda. Doorzettingsvermogen en lef waren de doorslaggevende argumenten van de jury voor het aanwijzen van deze winnaars. Oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven reikte recent de prijs persoonlijk uit aan de initiatiefnemers van deze twee herbestemmingsprojecten.

Bunker Cocondo in Hoek van Holland maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de Duitse 'Festung Hoek van Holland' en de Atlantikwall. Gelegen in het hoofdkwartier van de Marine Artillerie Abteilung 205 functioneerde de bunker als cruciaal knooppunt van telefoonverbindingen. In 2020, precies 75 jaar na de bevrijding, heeft Stichting Stelling 33 de bunker gerestaureerd en getransformeerd tot de pilot van 'Cocondo': een concept waarmee bunkers langs de kust op duurzame en ecologische wijze worden getransformeerd tot betekenisvolle verblijfplaatsen. Waar tijdens de oorlog de bunker bemand werd door twee manschappen biedt deze nu plaats aan twee volwassenen en twee kinderen.

Boerderij Hoogheem Erfgoed & Logies uit 1771 is een unieke boerderij omdat het de enige nog overgebleven boerderij is van het Oldambster type in zijn oorspronkelijke vorm. Los van het feit dat het pand prachtig gerestaureerd is met behoud van uitstraling en karakter, was de jury bijzonder onder de indruk van het lef dat de initiatiefnemers getoond hebben. Zij hebben het hele voorbereidingstraject tot aan de restauratie gedaan zonder dat ze eigenaar waren; en allemaal zonder de garantie dat ze überhaupt de aankoop rond zouden krijgen.

De Pieter van Vollenhovenprijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. In zijn jaren als voorzitter heeft Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtengoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven willen geven. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 10.000,- dat volledig ten goede dient te komen aan het pand of aan een communicatiemiddel dat het verhaal achter de herbestemming laat zien.

Ga terug