Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Aantasting van hout stoppen en repareren


Het vele hout maakt monumenten soms ook kwetsbaar. Het hout kan worden aangetast door schimmels, zwammen of houtrot, maar ook door houtworm en boktor. Bij monumenten is dat een voortdurend punt van aandacht. Standhouders op de vakbeurs MONUMENT presenteerden hun oplossingen.

Een van die bedrijven was Hoekstra Bedrijfshygiëne. Het bedrijf heeft een injectiemethode ontworpen die vrijwel onzichtbaar is. Hierbij worden kleine gaatjes in het hout geboord waarin slangetjes worden geplaatst. Het bestrijdingsmiddel wordt drukloos geïnjecteerd en trekt langzaam in en door het hout. Injectiepluggen zijn hiervoor dus niet benodigd. De gaatjes zijn nauwelijks groter dan de gaatjes die de verschillende insecten in het hout maken.

Ook andere bedrijven presenteerden hun oplossingen voor het bestrijden van ongedierte. Daarbij presenteerde MvL groep ook een oplossing voor houtherstel. Waar mogelijk kiest het bedrijf er voor om historisch hout te laten zitten en daarvan alleen de – door bijvoorbeeld houtrot – aangetaste delen te vervangen. Dat kan bijvoorbeeld met balkkoppen. MvL groep werkt daarvoor met een twee componenten epoxy, die met wapeningsstaven aan het gezonde hout wordt verankerd.

Ga terug