Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Alarmnummer voor scheuren monumentaal plafond

Scheuren in een monumentaal plafond (niet het plafond van Ruud en Olcay). Foto: Het Neerlandsch Stucgilde.

Er is een alarmnummer voor scheurende monumentale plafonds! Dat liet Frans Bruin van het Neerlandsch Stucgilde weten aan BN’er Olcay Gulsen.

Onlangs verscheen er op social media een filmpje van BN’er Olcay Gulsen, modeontwerpster en partner van radio-dj Ruud de Wild. Het monumentale plafond in het huis waarin ze wonen was naar beneden gekomen! “Is er een 112-nummer voor gescheurde plafonds?” vroeg Olcay zich in het filmpje vertwijfeld af.

Het Neerlandsch Stucgilde meldt op zijn Facebookpagina dat Frans Bruin, penningmeester van Het Neerlandsch Stucgilde en al 23 jaar werkzaam in het vak bij zijn bedrijf Stukadoorsbedrijf Bruin - Tuitjenhorn, het filmpje onder ogen kreeg via de site van de Telegraaf en dacht: “Hier moet ik iets mee! Men moet weten dat er inderdaad een soort 112-nummer is voor gescheurde plafonds: bel een lid van Het Neerlandsch Stucgilde!”

Provisorisch vastgezet

Bruin nam contact op met de Telegraaf en stuurde hen een bericht, mét daarbij de laatste versie van het digitale Stucgilde Magazine, waarin voorzitter Anton van Delden een prachtig stuk schreef over scheurvorming in oude plafonds en de gevaren daarvan. Er werd een paar dagen later zeer sportief op gereageerd vanuit de Telegraaf, maar tegelijkertijd werd duidelijk gemaakt dat ze op hun filmpjes en berichten per dag zoveel reacties krijgen, dat ze niet kunnen garanderen dat ze er iets mee doen. En intussen was de kans groot dat de ‘slachtoffers’ van het plafondongeluk al iemand hadden gevonden om hen te helpen met het opruimen van de brokstukken. Olcay heeft inmiddels via RTL Boulevard laten weten dat het plafond provisorisch vastgezet is, in afwachting van waarschijnlijk een volledige vervanging.

Instortingsgevaar

Toch is deze gebeurtenis volgens Frans Bruin een reden om nog eens goed aan de wereld te laten weten dat Het Neerlandsch Stucgilde bestaat. “Veel mensen weten niet of nauwelijks iets over monumentaal stucwerk. Die zien alleen een mooi plafond en weten niet dat een doorgezakt plafond of een scheur in het midden potentieel instortingsgevaar kan betekenen. Er is niet meteen reden voor paniek, maar een deskundige ernaar laten kijken verdient altijd aanbeveling. Neem daarvoor contact op met de restauratiestukadoor, die hebben de ervaring en de kennis en kunde.”

Restaureren is immers beter dan puin ruimen! Wil je advies over je plafond? Neem dan contact op met een lid van het Neerlandsch Stucgilde. Via de site is ook het digimagazine met het artikel over scheurvorming op te vragen.

Het Neerlandsch Stucgilde is kennispartner van MONUMENT 2022.

Ga terug