Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Alle informatie over monumenten voor gemeenten onder 1 dak

Ingezonden stuk


Gemeenten spelen een essentiële rol bij het informeren, begeleiden en stimuleren van eigenaren bij het restaureren, verduurzamen en herbestemmen van hun monument. Vanwege de vergunningsplicht zijn zij vaak het eerste aanspreekpunt voor de monumenteigenaar. Door de toegenomen vraag door onder de meer de wens om te verduurzamen, is de druk op de gemeenten steeds meer toegenomen.

Bij het Restauratiefonds begrijpen we de waarde van erfgoed en streven we naar springlevende monumenten. Wij ondersteunen de erfgoedambtenaren daarom graag bij het informeren van de monumenteigenaren in hun gemeente. En bij het op peil houden van hun eigen kennis. De ontwikkelingen volgen elkaar immers razendsnel op.

Alle informatie over monumenten onder één dak

Alle informatie die wij beschikbaar hebben voor erfgoedambtenaren, is vanaf nu makkelijk bereikbaar via restauratiefonds.nl/gemeente. Met deze informatie kunnen zij eigenaren in hun gemeente nog beter ondersteunen.  Van kennismaking met onze monumentencoaches tot informatie over het verduurzamen van monumenten. En van informatie over financieringen tot het bestellen van informatiematerialen: alles staat voor de erfgoedambtenaar op één plek.

Een aantal items lichten we graag toe.

  • Op monumenten.nl staat alle informatie over het kopen, onderhouden of verduurzamen van een monument, voor particuliere monumenteigenaren, onder één dak. Met praktische tips en inspiratie vanuit het netwerk van onze kennispartners.
  • Onze monumentencoaches Barbara, Henrieke en Nadja maken (toekomstige) eigenaren van monumenten, persoonlijk wegwijs in monumentenland.
  • Speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten is op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten gestart.
  • Dit programma bestaat uit een vergoeding voor een uitgebreid duurzaamheidsadvies en voor ondersteuning bij de stappen naar de daadwerkelijke realisatie.
  • NIEUW: Alle regelingen op een rij. Bekijk met deze nieuwe toepassing alle landelijke, provinciale en lokale regelingen (subsidies en laagrentende financieringen) op basis van de postcode van het monument.
  • De ErfgoedAcademie helpt erfgoedprofessionals met een mooi aanbod van cursussen, hun werk nog beter uit te kunnen voeren.


Scan de QR-code voor ‘Alle informatie voor gemeenten onder één dak’

Erfgoedambtenaar? Kom naar beurs MONUMENT!

Natuurlijk is het Restauratiefonds dit jaar weer aanwezig op beurs MONUMENT in Den Bosch. Ook hier onderstrepen wij het belang van goed geïnformeerde gemeenten. Zo bieden wij samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting ERM op donderdag 16 mei een speciaal kennisprogramma inclusief gratis lunch-werksessie voor erfgoedambtenaren. Tijdens de kennissessie vertelt onze monumentencoach Henrieke van Eerten onder meer over ‘Alle informatie voor gemeenten onder één dak’ en over de nieuwe toepassing ‘Alle regelingen op een rij’.  Mis het niet! Ook op dinsdag 14 en woensdag 15 mei bent u natuurlijk van harte welkom om ons op de beurs te bezoeken.


Henrieke van Eerten, monumentencoach bij het Nationaal Restauratiefonds

Meer informatie?

Neem contact op met het Restauratiefonds via 088 253 90 00 of info@restauratiefonds.nl.

Ga terug