Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Ambachtelijk leidekkers tonen vakmanschap

Aanbrengen van leien in maasdekking. (Foto: Leidekkers Vereniging)

Veel Nederlandse monumenten hebben een dakbedekking van leien, waarvan sommige al honderden jaren oud zijn. De Nederlandse Vereniging van Leidekkers spant zich in voor het behoud van het vak en de kennis van ambachtelijk leidekken. Op de beurs MONUMENT zullen leden van deze vereniging laten zien wat ambachtelijk leidekken inhoudt en wat er bij komt kijken.

De leden van de Nederlandse Vereniging van Leidekkers (NVVL) zijn gespecialiseerd in het werken aan monumenten. Ze hebben alle een ERM-erkenning, alsmede een VCA-certificering. Dat is extra belangrijk bij leidekken omdat het altijd op hoogte wordt uitgevoerd. De juiste veiligheidsmaatregelen mogen daarbij niet ontbreken. In de praktijk is dat bij monumenten soms een uitdaging, erkent voorzitter Piet Brand van de NVVL. Voor reparaties kan een hoogwerker worden ingezet; bij volledige restauraties wordt een bouwwerk volledig in de steigers gezet. Een aansprekend voorbeeld van de restauratie van een leien dak is Het Binnenhof in Den Haag, dat momenteel onderhanden wordt genomen.

Kennis

Van de leden van de NVVL wordt veel kennis gevraagd. Dan gaat het om onder meer toepassingen, dekkingen en leisoorten. Vroeger werd die kennis vaak binnen bedrijven overgedragen, maar door verminderde instroom dreigde het ambacht te verdwijnen. Inmiddels is er samen met Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen NCE een niveau 3 opleiding opgezet voor ambachtelijk leidekken en loodgieten (koper-, lood- en zinkwerk). Daar zijn zeventien leerlingen ingestroomd, zowel vanaf vmbo als zij-instromers. De eerste diploma’s zijn inmiddels uitgereikt.

De verkrijgbaarheid van leisteen is nog steeds goed, zegt voorzitter Brand. “Er zijn wel wat steengroeves gesloten, maar er is nog genoeg aanvoer vanuit vooral Spanje en Wales. De vorm en kwaliteit is ongeveer gelijk aan de oorspronkelijke leien, al zijn de meningen daar wel over verdeeld. In ieder geval garanderen we een levensduur van minstens 80 jaar, zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat ook eist.”

Uitvoeringsrichtlijnen

De wijze van aanbrengen is uiteraard van groot belang bij de restauratie van een monument. Daarvoor zijn er verschillende dekkingen, zoals de Rijndekking en de Maasdekking. In Nederland komt vooral de Maasdekking veel voor. De leden van de NVVL werken daarbij volgens de opgestelde uitvoeringsrichtlijnen URL 4010 van ERM en kunnen zo de kwaliteit van hun werk garanderen.

Ambachtenplein op vakbeurs MONUMENT

7 brancheorganisaties aangesloten bij het GA-Platform Restauratie, waaronder de Nederlandse Vereniging van Leidekkers, pakken uit op het Ambachtenplein – van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 mei tijdens de vakbeurs MONUMENT in de Brabanthallen in Den Bosch.

Geniet van demonstraties van glazeniers, timmerlieden, schilders, voegers, leidekkers, steenhouwers en kunstsmeden en maak kennis met ondernemers, vakmensen en leerlingen. Maar ook van al het andere, op de vakbeurs MONUMENT. Regel hier uw gratis toegangsbewijs!

Ga terug