Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

BOEi maakt jubileumboek over herbestemming


BOEi heeft een boek uitgebracht over 25 jaar herbestemming in Nederland, getiteld ‘KIJK!’. BOEi investeerde in 25 jaar ruim 200 miljoen euro in meer dan 500 bijzondere gebouwen en plekken.

De publicatie maakt de ontwikkeling van herbestemming in Nederland, van marge naar mainstream, zichtbaar aan de hand van honderden foto’s en tientallen interviews met opiniemakers uit het veld.

Arno Boon, directeur BOEi: “Halverwege de jaren 90 was een leegstaande fabriek nog gewoon een leegstaande fabriek; tegenwoordig ziet iedereen de potentie van industrieel erfgoed. Dit boek laat zien dat alle gebouwen die we nodig hebben, er feitelijk al staan. Aan het woord komen initiatiefnemers en pioniers in herbestemming, die allen handelen volgens het devies ‘begint eer ge bezint’.”

Maatschappelijke herbestemming

Het boek is een bloemlezing over het vak van herbestemmen, met voorbeelden uit alle typen erfgoed. Onder de 28 uitgelichte projecten is de iconische Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden (nu een cultureel stadshart), het Zuiderziekenhuis in Rotterdam (straks een gymnasium en woningen) en het kwekerijcomplex Veelzorg in Hillegom (museum en woningen). Gemeenschappelijke deler van de projecten is bijna altijd de maatschappelijke herbestemming, die bijdraagt aan een mooier Nederland.

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Kerken, kloosters en boerderijen zijn de fabrieken van nu. Momenteel staan er meer dan 1200 religieuze en agrarische monumenten leeg, met een oppervlakte van 830.000 vierkante meter potentiële woning, school of theater. Dit boek inspireert een nieuwe generatie pioniers en ontwikkelaars om de komende 25 jaar, middels herbestemming, een oplossing te vinden voor de grote maatschappelijke opgaven zoals woningnood en klimaatverandering.”

De publicatie KIJK! (ISBN-nummer 9789090353012) is vanaf nu te bestellen. Liefhebbers van erfgoed die ‘Vriend van BOEi’ voor het leven worden of in de projecten van BOEi investeren via een obligatie, krijgen het boek cadeau.

BOEi is kennispartner van MONUMENT 2022.

Ga terug