Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

De juiste lei voor elk monument

Exposant in de spotlight: Lei Import B.V.:

Foto: een mix van leien voor de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Lei Import uit Maasbracht is een van de vaste deelnemers van de beurs MONUMENT. De importeur van natuurleien houdt zich nadrukkelijk bezig met advisering en begeleiding van monumentale projecten. Het bedrijf levert tevens dakramen met authentieke uitstraling en zelfs een indak-PV-systeem.

De markt van monumenten is voor Lei Import een heel belangrijke. Het bedrijf importeert natuurleien uit de gehele wereld en is betrokken bij allerlei monumentale projecten. “Bij restauraties van monumenten zoeken wij naar de juiste bijpassende lei. We kijken of de origineel gebruikte lei nog beschikbaar is. Als dat niet zo is, gaan we kijken welke natuurlei uit welke groeve er het dichtste in de buurt komt én de juiste kwaliteit heeft”, vertelt Ralf Heijthuijzen van Lei Import.

Grote variatie

Natuurleien zijn bepaald geen standaard product. Elke groeve levert andere leien qua kleur en soort, terwijl ook formaten en diktes afwijken. Nederland heeft zelf geen groeves. Alle leien op Nederlandse daken zijn dus geïmporteerd en dan uit allerlei verschillende groeves. “Wat je in Nederland vooral ziet zijn antraciet gekleurde leien, maar in sommige streken is het juist ook veel rood-paars. Dat is echt streekgebonden.”

“De architect voor de restauratie van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch heeft juist voor een mix van leien gekozen. Die geven samen een heel uniek beeld. Wij hebben samen met de architect gekeken welke leien je zou moeten toepassen om het juiste beeld te krijgen, wat er passend is qua dikte en hoe je dat het beste kunt oplossen.”

Lei Import is vaak tot het eind als adviseur bij een project betrokken. “Maar wij brengen ze niet aan. Dat doet de leidekker. We trekken vaak samen op. Wij hebben de kennis van het product en de groeves; de leidekker van de verwerking.”

Herbestemmingen

Heijthuijzen ziet de toekomst voor Lei Import rooskleurig in. “Er blijven altijd monumentale panden die gerestaureerd worden en waar leien voor nodig zijn. Daarnaast zie je nu veel herbestemmingen van kerken. Veel van die kerken hebben leien op het dak. Je ziet wel dat daar bij herbestemming iets anders naar gekeken wordt dan bij restauratie, maar het dak blijft toch een belangrijk onderdeel in het beeld van een gebouw.”

Lei Import kan voor zo’n opdrachtgever een taxatie van het dak doen en levensduur en noodzakelijk onderhoud in kaart brengen. Soms ook leidt het tot bijzondere oplossingen, zoals de keuze voor PV-panelen op het dak. Ook daar speelt Lei Import op in. “Wij hebben ons eigen indak-systeem voor PV-panelen. De PV-panelen liggen met een indak-systeem niet op de dakbedekking, maar ertussen. Dat systeem kan aansluiten op leien, maar ook op pannen en zelfs op riet. Voor monumenten en bij transformaties kan dit een mooie oplossing vormen. Wij hebben dit indak-systeem onder andere geleverd voor de transformatie van de Heilig Hartkerk in Breda tot appartementen.”

Dakramen

Wat Lei Import ook levert zijn bijpassende dakramen met authentieke uitstraling. “De uitstraling is authentiek, maar de dakramen voldoen wel aan de moderne eisen. Zo zijn ze voorzien van HR++-glas en zijn de profielen thermisch onderbroken.” De dakramen worden handmatig gemaakt en aangepast aan de dakbedekking. Daardoor zijn ze geschikt voor toepassing op een dak met leien, maar ook met dakpannen, riet en andere bedekkingen.

Behalve voor monumenten levert Lei Import ook leien voor nieuwbouw. “Maar dat is wel een heel andere markt. Bij monumenten zijn de kwaliteit en de certificaten heel belangrijk; bij nieuwbouw zie je dat het accent veel meer ligt op de kleuren. Die leien komen vaak ook uit landen als Brazilië, Afrika, China of India. Architecten kiezen er geregeld voor, vooral voor schuurwoningen en voor exclusieve villa’s. Dan gaat het vaak niet alleen om natuurleien dakbedekking, maar is ook de toepassing van natuurleien als gevelbekleding populair.”

Ga terug