Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Een monument verwarmen met een warmtenet

Uit de themanieuwsbrief ‘Verwarmen’


Duurzame en slimme warmtenetten kunnen een goede oplossing vormen voor het verwarmen van monumenten. En waar nog geen warmtenet is, kan een groot monument juist fungeren als katalysator voor de aanleg van zo’n net. Zo betoogt Platform Energie voor Elkaar, waarin partijen samenwerken die warmtenetten aanleggen en exploiteren.

In een nieuwe brochure betoogt Platform Energie voor Elkaar dat warmtenetten juist voor monumenten ideaal zijn. De warmte uit de netten is gemakkelijk naar binnen te brengen, waar een warmtewisselaar opgesteld wordt. Als er al een cv-ketel aanwezig is, kan die eenvoudig plaats maken voor de warmtewisselaar. Hiermee kan ook warm tapwater worden bereid en verwarming op hoog temperatuur. Het afgiftesysteem hoeft daardoor niet te worden aangepast. Radiatoren en vloerverwarming, maar ook luchtverwarming kan er op worden aangesloten.

Slimme meters

Energie voor Elkaar staat voor ‘slimme en groene warmtenetten’. Groen houdt in dat het bronnen gebruikt die groene, duurzame energie leveren. Die kunnen per plek en locatie variëren. Slim gaat onder meer over het gebruik van slimme meters. Daarmee weet de beheerder exact wanneer er welke energievraag zal zijn en wordt er altijd op maat geproduceerd.

Bij een aanvraag vanuit een (groot) monument zal Energie voor Elkaar eerst kijken of er in de omgeving al een warmtenet is waarop kan worden aangesloten. Zo niet, dan gaat het inventariseren of er naast het monument nog meer objecten zijn die een aansluiting zouden ambiëren. Ook kan het vooruitlopen op verdere ontwikkeling eerst een standalone oplossing creëren. Dit vooral omdat ‘je toch ergens moet beginnen’.

Sinds 1 januari 2023 is Energie voor Elkaar partner van Nederland Monumentenland. Directeur Harald de Boer van Nederland Monumentenland geeft in de brochure aan dat een warmtenet een oplossing kan zijn voor monumenten die aan strakke regels zijn gebonden voor verduurzaming.

Ga terug