Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Een monument verwarmen met een warmtepomp

Uit de themanieuwsbrief ‘Verwarmen’


Exposant TEON B.V. brengt een serie warmtepompen op de markt die met het natuurlijke koudemiddel iso-butaan werken. Daarmee is een bereik mogelijk tot 80 ˚C en dus ook rechtstreekse bereiding van warm tapwater. Met dat bereik kan de warmtepomp een cv-ketel één op één vervangen en bijvoorbeeld ook een monument verwarmen.

De TEON warmtepomp onderscheidt zich vooral door toepassing van iso-butaan als koudemiddel. Daarmee is een hoger temperatuurbereik mogelijk dan met andere koudemiddelen, zegt Coen Leo van TEON. De warmtepomp verwarmt met een goede COP probleemloos tot 80 ˚C. Hij kan zijn warmte onttrekken aan de bodem, maar ook aan oppervlaktewater of restwarmte.

‘Intercooler’

Ook bijzonder is dat de warmtepomp voorzien is van een ‘intercooler’. “Daarmee gebruiken we de warmte die vrijkomt in de thermodynamische fase als extra energiebron. Dat kost dus geen elektriciteit. Dat proces verhoogt de COP van de warmtepomp.”

Inmiddels is de belangstelling voor de TEON warmtepomp groeiende. “In eerste instantie had de markt wat moeite met het verhaal van een warmtepomp die met hoge temperaturen werkt en toch een goede COP heeft. De markt was gewend aan laagtemperatuur-warmtepompen. Inmiddels zie je dat het natuurlijke koudemiddel propaan zijn intrede doet, waarmee ook hogere temperaturen bereikbaar zijn en went de markt daar nu wel aan. Met iso-butaan kunnen we 80˚C verwarmen, met een piektemperatuur van 90 ˚C.”

Behoud afgiftesysteem

Die hoge temperatuur heeft diverse voordelen. “Je hoeft het afgiftesysteem in de woning niet te veranderen en we kunnen er tapwater rechtstreeks mee bereiden, zonder elektrische bijverwarming. Dat kan met een klein buffervat en zou desnoods zelfs zonder buffervat kunnen. De capaciteit is daarvoor voldoende.”

De TEON warmtepomp is vooral bedoeld voor gebouwen met een warmtevraag vanaf 60 kW. Dat betreft utiliteitsgebouwen en VvE-complexen, maar ook gecombineerde corporatiewoningen en lastiger te isoleren monumenten. Zo is TEON momenteel bezig met een monumentaal museum in Paterswolde. “Daar is onze warmtepomp prima geschikt voor. Het beste is natuurlijk om wel zo veel mogelijk te isoleren om energieverliezen te voorkomen, maar waar dat moeilijk of heel duur is, is dit een goede oplossing. Je hoeft daarvoor niet heel zwaar te isoleren zoals bij een laagtemperatuur-warmtepomp.”

Plaatsing buiten

TEON plaatst de warmtepomp bij voorkeur in een buitenunit. “Met natuurlijke koudemiddelen zoals propaan en iso-butaan moet je bij binnenplaatsing aan hogere veiligheidseisen voldoen. Dat kan zeker, maar onze warmtepomp is ook prima geschikt om buiten plaatsen”, zegt Leo.

De innovatieve warmtepomp wordt geproduceerd in Italië. De eerste TEON warmtepomp is in 2010 geïnstalleerd; vanaf 2015 worden ze volop op de markt gezet. Vanwege de toenemende vraag gaat de fabriek dit jaar opschalen.

Ga terug