Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Een monument verwarmen met infrarood

Uit de themanieuwsbrief ‘Verwarmen’


Wie van verwarmen met een gasketel overstapt op verwarmen met hoog rendement infrarood-panelen, kan forse kostenbesparingen van 30 tot 50 procent verwachten, zegt exposant Dutch Infrared Heating. Het bedrijf levert infraroodpanelen met een zeer hoge efficiency die geschikt zijn als hoofdverwarming. Maar ook hier begint efficiënt verwarmen wel met isolatie, waarschuwt Roy Perotti.

Verwarmen met A-merk infrarood-panelen is voor veel woningen en gebouwen financieel aantrekkelijk. Dat blijkt uit een praktijkonderzoek in opdracht van de Duitse overheid, geeft Perotti aan. Daarbij is in kaart gebracht wat de werkelijke kosten zijn van verwarmen met infrarood in vergelijking tot verwarmen met een warmtepomp. Uitgangspunt daarbij was eenzelfde investering. Bij de infraroodpanelen zijn voor het resterende bedrag PV-panelen aangeschaft. Bij een vloeroppervlak van 1360 m2 bleek de oplossing met IR-panelen 3% goedkoper, gerekend over een periode van 50 jaar. Bij een vloeroppervlak van 600 m2 was dat zelfs 15 % goedkoper. Hoe kleiner de ruimte, hoe groter de besparing. Door de groen opgewekte stroom is de CO2-uitstoot van beide oplossingen gelijk, rekent het onderzoek voor.

Hogere temperatuur

Toch zijn er volgens Perotti grote verschillen tussen infraroodpanelen. “Waar het om gaat is het bereik en de intensiteit van de straling. Vergelijk het met een lamp. Hoe feller die schijnt en hoe breder de lichtbundel, hoe meer effect die heeft.” Daarbij verwijst hij voor infrarood naar de wet van Max Planck, die aantoonde dat het verwarmend effect van infrarood exponentieel toeneemt bij toename van de temperatuur.

Panelen van Dutch Infrared Heating onderscheiden zich dan ook door een veel hogere temperatuur, waarbij een glasplaat ook nog eens zorgt voor een groter bereik. Om dat grote bereik optimaal te benutten worden ze bij voorkeur geplaatst tegen het plafond of in een systeemplafond,. “Daarmee durven wij een kostenbesparing van 30 % te garanderen ten opzichte van stoken met een cv-ketel.”

Hoofdverwarming

De panelen van Dutch Infrared Heating zijn in principe bedoeld als hoofdverwarming of eventueel als zeer krachtige bijverwarming. Infrarood verwarmt niet de lucht, maar verwarmt voorwerpen en oppervlakten in de ruimte. Die materialen stralen vervolgens weer warmte uit, waardoor ook de lucht opwarmt. “Elke ruimte is verschillend qua opbouw en inrichting en reageert daarom ook steeds weer iets anders. We werken met een slimme infrarood-thermostaat, die na enige leertijd ‘het gedrag’ van de betreffende ruimte kent en hierop anticipeert. Dit door exact op het juiste moment de benodigde hoeveelheid stroom te doseren. Dit draagt aanzienlijk bij aan het besparen van energie, dus kosten.”

In goed geïsoleerde ruimtes rekent Dutch Infrared Heating met een vermogen van ongeveer 1300 watt per 25 vierkante meter. “Maar dat is niet het verbruik per uur, want het systeem is dermate efficiënt dat het geregeld in standby modus staat.” Daarbij is elke situatie en ruimte maatwerk. “We zullen daar altijd goed naar kijken want wij willen zeker weten dat een klant tevreden gaat zijn. En als iets niet kan, zullen we dat ook zeggen”, zegt Perotti.

Dat geldt in het bijzonder voor monumenten. “Voordeel van onze infrarood-panelen is dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn, zonder veranderingen aan het monument. Maar het begint altijd met isoleren. Als je niet isoleert, verlies je je warmte. Welke warmtebron je ook neemt. Als je niet goed kunt isoleren, moet je heel goed kijken wat dan wel de beste oplossing is. We willen daar zeker over in gesprek gaan.”

Ga terug