Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Een monument verwarmen met waterstof: Eusebiuskerk

Uit de themanieuwsbrief ‘Verwarmen’


De monumentale Eusebiuskerk in Arnhem wil gaan verwarmen met waterstof. Gezamenlijk met de Hogeschool Arnhem Nijmegen is een living lab gestart, met als doel om een waterstofbrander operationeel te krijgen.

De iconische kerk van Arnhem heeft recent een verbouwing van 15 jaar achter de rug. Een van de doelen van deze verbouwing was om de meest duurzame kerk van Nederland te worden. Hiervoor is onder meer vloerverwarming in de kerk aangebracht. De (rest)warmte hiervoor komt van de nabijgelegen afvalverwerker AVR. Daarmee wordt de kerk al voor 40% fossielvrij verwarmd.

33 gasheaters

Naast vloerverwarming maakt de kerk ook gebruikt van 33 gasheaters, vergelijkbaar met terrasverwarmers. Deze branders werken nu nog op aardgas, maar er bestaan al geruime tijd plannen om deze branders op waterstof te laten werken. In het Living lab gaat de kerk samen met de studenten experimenteren in de praktijk. Zo moet de akoestiek behouden blijven, mogen de heaters niet de pracht van de kerk verstoren en wordt gekeken naar de veiligheid. Ondertussen is de kerk op zoek naar sponsoren om de investering te kunnen financieren.

In de eerste fase is al onderzoek gedaan welke twee tot vier heaters het beste het eerst kunnen worden vervangen en is onderzocht hoe en waar het waterstofgas in de kerk kan worden opgeslagen. Waterstofprojecten zijn veelal nog afhankelijk van de aanvoer van gas over de weg. De omgevingsdienst heeft inmiddels toestemming gegeven voor de opslaglocatie.

Donkerstraler

Voor het project heeft de kerk al een waterstofbrander geselecteerd. Het betreft de geniumSchwank van de Duitse firma Schwank . De geniumSchwank is de eerste IR-donkerstraler van het bedrijf die op 100% waterstof kan werken. De branders zijn hybride. Dit geeft ook de mogelijkheid om fossiele gassen te gebruiken en later over te stappen op waterstof. De branders zijn voorzien van een zeer reflecterende FERAN reflector. De reflectorbehuizing is volledig geïsoleerd om de convectiewarmteverliezen te verlagen. Hiermee heeft het een unieke reflectorgeometrie van 95 % reflectie en een seizoensgebonden energie-efficiëntie van 99,0%. De brander is standaard traploos modulerend van 75 % tot 100 % voor vermogensaanpassing aan de seizoensgebonden warmtebehoefte. Ook heeft de brander ModBus-mogelijkheid voor optimale regelbaarheid en connectiviteit.

De Eusebiuskerk hoopt met het project een voorbeeld te worden voor de aanpak van andere kerken en monumentale gebouwen. “Als het hier kan in een Middeleeuwse kerk van 500 jaar oud, dan kan het overal”, aldus Meike Verhagen, directeur Stichting Eusebius Arnhem.

Ga terug