Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

"Een plek om af te spreken"

Exposant in de spotlight: Kokon Architectuur & Stedenbouw

Kokon werkte onder meer aan de herbestemming van de monumentale Broodfabriek in Gouda

Voor Kokon Architectuur & Stedenbouw is de vakbeurs MONUMENT dé plek om met mensen uit de hele breedte van de erfgoedsector in gesprek te komen. “Je kunt daar in drie dagen heel monumentenland ontmoeten”, zegt erfgoedarchitect André van Deursen van Kokon.

Kokon Architectuur & Stedenbouw heeft voor de tweede keer een stand op de vakbeurs MONUMENT. “Wij zijn een van de weinige architectenbureaus die op de beurs staan, maar wij gebruiken het evenement echt als plek om met mensen af te spreken”, zegt Van Deursen.

“Ons bureau is al bijna 100 jaar oud. Gebouwen van onze grondleggers Willem van Tijen en Huig Maaskant staan overal. Zo raakten we vorig jaar in gesprek met ambtenaren van verschillende gemeenten waar ook gebouwen van Van Tijen staan. Daarnaast krijgen we de kans om ons netwerk uit te breiden met opdrachtgevers, gemeenten en erfgoedspecialisten.”

Meedenken met producenten

Van Deursen ziet juist in de monumentensector een brede rol weggelegd voor Kokon, dat zich niet alleen bezig houdt met architectuur en erfgoed maar ook afdelingen heeft voor stedenbouw en bouwtechniek. “We denken ook graag mee met producenten over juiste oplossingen voor monumenten. Kunnen we bijvoorbeeld een monument dampopen na-isoleren of maken we gebruik van een - goede -  alternatieve opbouw? Zo hebben we nauw contact met Remmers over bouwfysische oplossingen en onder meer heel specifiek de BCRG-certificering van hun iQ-Therm isolatie. Die certificering is er nu waardoor de toepassing een stuk gemakkelijker wordt. Maar we spreken ook met een producent die vacuümisolatie voor monumenten ontwikkelt. Bij monumenten is maatwerk nodig en dus moet je niet met algemene oplossingen en producten aankomen. Een product moet kunnen meebewegen met de vraag.”

Juist voor monumenten is dat belangrijk. “Bij een monument gaat het altijd om maatwerk. Er komen wel steeds meer oplossingen, maar elke keer als je denkt dat je dé methode hebt gevonden, moet het toch net weer anders. Je kunt niet doorstapelen zoals in nieuwbouw, maar dat maakt het werk ook juist zo aantrekkelijk. Je moet creatief blijven. Aan het begin moet je alle opties open houden en per project de juiste oplossing(en) kiezen.”

Stabiele positie

De brede opzet van het bureau met vier multifunctionele afdelingen en de rijke historie zijn volgens Van Deursen ook factoren die zorgen voor een stabiele positie in de markt. “We hebben vrij constante opdrachtgevers, zoals corporaties, ontwikkelende aannemers en particuliere eigenaren, die wat minder afhankelijk zijn van de markt. De projecten blijven dan ook gestaag komen. En juist ook in de huidige lastige markt denken opdrachtgevers na bij wie ze het beste terecht kunnen. Wij bestaan al bijna honderd jaar en hebben dus laten zien dat we een constante factor zijn. Daarnaast bieden we een integrale aanpak, inclusief bouwtechniek en stedenbouw. Als er voor een bouwplan een complexe bestemmingsplanwijziging nodig is kan ik als erfgoedarchitect heel snel overleggen met onze afdeling stedenbouw, die daar veel ervaring mee heeft.”

Kokon laat op de beurs MONUMENT in mei 2024 graag de hoogtepunten uit het monumentale portfolio zien. “En daarnaast ook actuele projecten met nieuwswaarde, bijvoorbeeld rondom verduurzaming en renovatietechnieken.” Van Deursen hoopt daarover weer in gesprek te raken met de monumentensector in zijn volle breedte.

Ga terug