Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Erfgoedhovenier verbindt historie en toekomst

Erfgoedhovenier Hoefakker voor Sweco aan de slag op Landgoed Houdringe.(Foto: Erfgoedhovenier Hoefakker)

Terwijl monumentale gebouwen volop beschermd worden, is er voor het bijbehorende groen veel minder geregeld. Erfgoedhoveniers zijn daarvoor onmisbaar. Zij kijken naar het historisch perspectief, de huidige staat en wensen, maar ook naar toekomstbestendigheid van het groen rondom een monument.

De Vereniging van Erfgoedhoveniers zal op de vakbeurs MONUMENT laten zien waar ze voor staat. De Vereniging is een van de leden van het GA-Platform Restauratie (gespecialiseerde aannemers) dat het Ambachtenplein vult. Aandacht voor historisch groen is namelijk onmisbaar voor goede monumentenzorg.

De inzet voor het behoud van het groene erfgoed is niet hetzelfde als aanplanten van oude soorten bomen en planten. Erfgoedhoveniers doen bij de inrichting van een park, landschap of tuin onderzoek naar de historie en kijken tevens naar toekomstbestendigheid, zegt voorzitter Simon Angel. Dat geldt voor bomen en planten, maar ook voor ontwerp en uitvoering. Vakmanschap, kwaliteit en aandacht voor plaats en context staan centraal.

ERM-gecertificeerd

Een Erfgoedhovenier kan een totaalplan maken voor de inrichting van tuin, park of landschap. De Erfgoedhovenier heeft echter tevens kennis van mogelijke subsidieregeling voor groen erfgoed. De leden van de vereniging zijn ERM-gecertificeerd (of in aanloop daarnaartoe).

Naast certificering spant de Vereniging van Erfgoedhoveniers zich ook in om het kennisniveau in de sector op peil te krijgen en te houden. De opleiding erfgoedhovenier is een van de best lopende opleidingen binnen NCE, vertelt Angel. Daarnaast wil de vereniging de erfgoedhovenier duidelijker op de kaart zetten in Nederland.

Ambachtenplein op vakbeurs MONUMENT

7 brancheorganisaties aangesloten bij het GA-Platform Restauratie, waaronder de Vereniging van Erfgoedhoveniers, pakken uit op het Ambachtenplein – van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 mei tijdens de vakbeurs MONUMENT in de Brabanthallen in Den Bosch.

Geniet van demonstraties van glazeniers, timmerlieden, schilders, voegers, leidekkers, steenhouwers en kunstsmeden en maak kennis met ondernemers, vakmensen en leerlingen. Maar ook van al het andere, op de vakbeurs MONUMENT. Regel hier uw gratis toegangsbewijs!

Ga terug