Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Gebrandschilderd glas als geveldichting

Gebrandschilderd glas

Glas-in-lood en gebrandschilderde ramen zijn de bekendste producten van de glazeniers. Dit glas fungeert als afdichting van de gevel, maar vervult tevens een kunstzinnige functie. Op het Ambachtenplein maken de leden van Ondernemers Vereniging van Glazeniers (OVG) hun werk inzichtelijk.

Kunstzinnig vlakglas is er in allerlei vormen. Naast glas-in-llood en gebrandschilderde ramen zijn er bijvoorbeeld ook gezandstraalde ramen en vlakglaskunst zoals glas in beton. De glazenier houdt zich echter ook bezig met getrokken glas zoals dat in monumenten werd toegepast.

Ook nieuwbouw

De glazenier is niet een ambacht dat zich alleen met het verleden bezig houdt, maar ook met nieuwbouw. De belangstelling voor architectuur uit de jaren 20 en 30 is groot en in nieuwbouw wordt daar regelmatig op terug gegrepen, inclusief het bijbehorende glas-in-lood. Dat kan zelfs in isolatieglas worden gevat.

De Ondernemers Vereniging van Glazeniers telt ongeveer 40 leden en houdt zich onder meer bezig met kennisdeling en met vakonderwijs. Ook let de vereniging op eventuele misstanden in vooral de bouw. De samenstelling van de aangesloten glazeniers is divers; zowel traditionele glazeniers als glazeniers die zich bezig houden met andere technieken zoals tiffany, fusen, slumpen, zandstralen, appliqué, etsen, glaskunst, e.d. zijn lid van de vereniging.

Op het Ambachtenplein van de vakbeurs zullen de glazeniers hun werk laten zien. Dit gebeurt in de vorm van een digitale presentatie, maar ook door live te demonstreren hoe brandschilderen van ramen werkt. Daarbij wordt brandschilderverf op basis van metaaloxides en glaspoeder met penselen en kwasten op het glas aangebracht. De laatste stap in het proces is het verhitten van het glas, waarbij de brandschilderverf in het bovenste laagje glas smelt. Deze stap zal op de beurs niet te zien zijn omdat daar geen plaats is voor een oven.

Ambachtenplein op vakbeurs MONUMENT

7 brancheorganisaties aangesloten bij het GA-Platform Restauratie, waaronder de Ondernemers Vereniging van Glazeniers, pakken uit op het Ambachtenplein – van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 mei tijdens de vakbeurs MONUMENT in de Brabanthallen in Den Bosch.

Geniet van demonstraties van glazeniers, timmerlieden, schilders, voegers, leidekkers, steenhouwers en kunstsmeden en maak kennis met ondernemers, vakmensen en leerlingen. Maar ook van al het andere, op de vakbeurs MONUMENT. Regel hier uw gratis toegangsbewijs!

Ga terug