Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

‘Historische panden vragen ander type schilder’

Marc Vogel van Sibbing Schilderwerken


Onderhoud aan vooroorlogse panden vraagt specifieke deskundigheid. Houtrot komt veel voor, vaak als gevolg van verkeerd uitgevoerd onderhoud. “Vooral particuliere eigenaren zijn zich daar onvoldoende van bewust”, constateert Marc Vogel van Sibbing Schilderwerken.

Sibbing Schilderwerken uit Rijswijk is gespecialiseerd in het schilderen van vooroorlogse panden, in de regio Den Haag. Het bedrijf is lid van de Sector Restauratieschilders van OnderhoudNL en heeft een ERM-certificering voor de URL 4009 Historisch Schilderwerk. “Daar vallen voor ons niet alleen monumenten onder maar ook andere – met name vooroorlogse - panden onder. Die hebben vaak specifieke problemen en uitdagingen. We zien dat er bij dergelijke panden steeds vaker houtrot voorkomt. Daar zijn tientallen redenen voor, die vooral te maken hebben met verkeerd uitgevoerd onderhoud. Denk aan deelvervangingen met de verkeerde houtsoort, toepassing van een afsluitend verfsysteem, maar ook onjuist geplaatst isolatieglas, gebruik van verkeerde voegmortel en lekkend zinkwerk. Je kunt daarvoor alle ERM URL’s raadplegen, zoals historisch voegwerk en timmerwerk en dergelijke om te beoordelen of het onderhoudswerk wel of niet goed gedaan is. Wij zijn er in de loop der tijd steeds beter in geworden om de oorzaken te fileren en te zorgen dat houtrot wegblijft. Die oorzaken melden we aan de opdrachtgever”, zegt Vogel.

Eerst neus stoten

De grens ligt voor Sibbing in de praktijk vaak bij woningen van voor 1939. “Tijdens de oorlog is er weinig gebouwd en in de wederopbouw na de oorlog is vooral massale nieuwbouw gerealiseerd. Wij doen de traditionele gebouwen en dan vooral kleinschalig van particuliere opdrachtgevers.”

Juist die doelgroep is echter vaak wat lastig te bereiken. Vogel: “Er zijn opdrachtgevers die bewust bezig zijn met kwaliteit en heel zorgvuldig een keuze maken. Maar je merkt dat veel particuliere opdrachtgevers geneigd zijn om de goedkoopste aanbieding te accepteren. Pas als ze een of twee keer hun neus gestoten hebben en het niet meer weten, komen ze bij ons.”

Sibbing Schilderwerken heeft als ERM-gecertificeerd schildersbedrijf wel alle kennis in huis om dit werk goed te doen. “Denk ook aan lijnolie-systemen. Ook die kunnen we zelfs vanaf nu weer opbouwen. Dat wordt vooral gevraagd als de historische uitstraling belangrijk is. Anders gebruiken we moderne verfsystemen, bij voorkeur vochtregulerend. Daarnaast kunnen we vergulden en letter zetten en bijvoorbeeld marmerimitatie uitvoeren. Dat zijn de wat eenvoudiger decoratieve werken. Als het echt restauratie of decoratief wordt, bieden we dat wel aan maar schakelen daarvoor gespecialiseerde partners in. Daar moet je mensen voor hebben die dat vaker doen en er ervaren in zijn.”

De ERM-certificering van Sibbing dateert van twee jaar geleden. “Maar we hebben al ruim 10 jaar geleden deze koers ingezet. We waren al veel bezig in oude buurten van Den Haag; dus sloot het goed aan bij wat we al deden. En onze schilders vonden dat ook het leukste.” Want dat wil Vogel wel benadrukken: schilderen van historisch erfgoed is wat anders dan schilderen van nieuwbouw of regulier vastgoedonderhoud. “Het is belangrijk om een schildersbedrijf te kiezen dat ervaring heeft met traditionele panden en met particulier werk. Dat zijn echt andere vakgebieden en is ook een ander type schilder.”

Ga terug