Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Hout onmisbaar materiaal voor restauraties


In monumenten is van oudsher veel hout toegepast. Hout is dan ook onmisbaar bij restauraties. Maar dan wel in de goede soorten en maten. Houthandel Houtex is gespecialiseerd in hout voor restauraties en was prominent op de vakbeurs MONUMENT aanwezig. Het bedrijf trok gelijk aandacht met de grote houten tafel die bij de entree stond opgesteld.

Hout is prominent aanwezig in bijvoorbeeld molens en allerlei kappen en torens. Hout dat vroeger werd gebruikt, was veelal grenen en eiken in maten die nu niet meer gangbaar zijn. Houtex houdt een grote voorraad aan zodat het bedrijf snel kan leveren als er bijvoorbeeld tijdens een restauratie blijkt dat er toch meer hout moet worden vervangen dan voorzien was. Het heeft onder meer gewaterd en gedroogd eiken in voorraad. Als alternatief voor het oude vette grenen levert oregon pine, dat dezelfde uitstraling heeft. Vetgrenen is namelijk niet meer leverbaar uit de hedendaagse productiebossen.

Houtex bood in zijn stand ook ruimte aan andere ondernemers op houtgebied, zoals V&S Authentiek Bouwen. Dit bedrijft bouwt landelijke bouwwerken in historische stijl en met authentieke materialen, zoals eiken houtconstructies, spanten en gebinten. Timmerbedrijf J. van de Plas uit Udenhout verzorgde op de stand van Houtex ambachtelijke demonstraties. Het bedrijf maakt en restaureert onder meer houten gevelonderdelen, ramen en kozijnen, lambrisering en toogwerk.

Ga terug