Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Infrarood-verwarming voor duurzame monumenten


Infrarood-verwarming kan helpen bij verduurzaming van monumenten. Er zijn vele mogelijkheden om IR-verwarming te integreren in het interieur. Redwellstudio Nederland laat op de vakbeurs MONUMENT zien wat de mogelijkheden zijn.

“Verwarming heb je 365 dage in huis maar gebruik je maar de helft van het jaar. Daarom zou verwarming niet nadrukkelijk aanwezig moeten zijn en zelfs een andere functie mogen hebben.” Dat zegt Joris Salvini van Redwellstudio Nederland. De site van dit bedrijf laat dan ook vele mogelijkheden zien om Infrarood-verwarming te integreren in het interieur of zelfs een dubbele functionaliteit te geven. Dat betreft zowel wand- als plafondpanelen als verplaatsbare modellen. Een dubbele functie kan esthetisch maar ook functioneel zijn, zoals een (eigen) afbeelding, een spiegel of zelfs een krijtbord.

Bij- en hoofdverwarming

Juist voor monumenten is Infraroodverwarming volgens Salvini een uitstekende oplossing. Het verwarmt niet de lucht, maar objecten en massa. De lucht wordt vervolgens indirect verwarmt. “Het werkt dus precies andersom als een convector of radiator, die juist de lucht verwarmt in een koude ruimte.” IR is daardoor zowel geschikt voor bij- als hoofdverwarming.

Een voordeel van Infraroodverwarming is dat er weinig ingrepen nodig zijn om het aan te kunnen brengen. Een wandcontactdoos is voldoende. Meer heeft een paneel niet nodig. En een monumentale woning kan in zijn geheel verwarmd worden met een standaard huisaansluiting voor elektriciteit, met als aandachtspunt een goede verdeling over voldoende groepen.

In tegenstelling tot laag-temperatuurverwarming met een warmtepomp kan IR ook een gebouw met een minder goed geïsoleerde thermische schil verwarmen. “Met IR kun je eenvoudig voor wat extra vermogen kiezen.”

Belangrijk daarbij is wel dat de juiste techniek wordt toegepast, met een hoge effectiviteit van omzetting in de juiste warmtestraling. “Er is een breed gamma verkrijgbaar in de markt, maar veel daarvan voldoet niet aan de ondergrens die de EU afgelopen zomer bekend gemaakt heeft. Die warmen de massa onvoldoende op of zelfs helemaal niet.” Redwellstudio heeft al meer dan 25 jaar ervaring met infrarood en weet met een unieke technische opbouw een hoge efficiëntie te behalen.

De indeling van de beurs vindt u hier.

Ga terug