Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Isoleren met behoud van vochthuishouding

Reiniging met Clean Galena (foto: Remmers)

De vochthuishouding in de gevel vereist aandacht bij isolatie van monumenten. Remmers B.V. toont daarvoor op vakbeurs MONUMENT een capillair actief isolatiesysteem.

Remmers is op uiteenlopende gebieden actief in de monumentensector, met name wat betreft de gevels van monumenten. Het bedrijf heeft onder meer een reparatiemortel in allerlei kleuren voor bakstenen en ornamenten. Daarmee is bijvoorbeeld het monument op de Dam in Amsterdam gerestaureerd.

Daarnaast heeft Remmers B.V. een onderscheidend emissievrij reinigingsmiddel voor gevels en ornamenten. Dit reinigingsmiddel Clean Galena werkt op basis van bentoniet. De werking is volgens Ruben Vugteveen, Sales Director Building Protection Benelux, te vergelijken met klei. Clean Galena neemt alleen oppervlaktevervuiling weg en tast de ondergrond niet aan. Hierdoor blijft de onderliggende originele patinalaag intact en behoudt het gebouw zijn monumentale uitstraling. Tevens is Clean Galena hierdoor ook geschikt voor deelreiniging. Clean Galena wordt met de kwast of spuit aangebracht, hardt na enkele dagen uit en valt er dan bijna vanzelf af.

Lood op de gevels

Clean Galena wordt momenteel onder meer volop gebruikt bij de restauratie van de Nôtre Dame in Parijs, terwijl ook het Musée du Louvre in Parijs een mooie referentie is. Op de gevels van monumenten zit namelijk vaak loodhoudend vuil, afkomstig van bijvoorbeeld uitstoot door loodhoudende brandstof van auto’s. Dat lood mag niet in het milieu terecht komen. Wassen en spoelen is daarom niet zonder meer toegestaan.

Binnenisolatiesysteem

Opvallend in de stand van Remmers op de Vakbeurs MONUMENT zal de aandacht zijn voor het thermisch isolatiesysteem iQ-Therm, in de versie 2.0. Remmers heeft dit isolatiesysteem ontwikkeld vanuit de zorg voor de monumentale gevel. Het isolatiesysteem wordt aan de binnenzijde van de gevel geplaatst, omdat bij monumenten de buitenzijde niet mag worden aangetast. Traditionele isolatiesystemen die aan de binnenzijde worden geplaatst, zorgen in de praktijk vaak voor verstoring van de vochthuishouding in de gevel. Met name in gevels zonder spouw ademt vocht uit zowel naar binnen als naar buiten. Een isolatiesysteem kan die dampstroom verhinderen, met vochtophoping in de gevel tot gevolg. Dat kan schade aan de gevel maar ook schimmelvorming veroorzaken, wat een bedreiging kan zijn voor de gezondheid van de gebruikers.

iQ-Therm is volgens Vugteveen ontworpen op behoud van die vochthuishouding. De bijbehorende mortels en pleisters en voegvullingen hebben een capillaire werking waardoor vocht onbelemmerd kan passeren. De isolatieplaten van maximaal 80 mm dik meten 20x 60 cm, waardoor ze eenvoudig te plaatsen zijn maar er tevens voldoende mortelvoegen zijn om voor het transport van vocht.

“Als Remmers willen we niet alleen producten verkopen, maar willen we ook advies geven om tot een goed resultaat te komen. We hebben daarvoor een eigen laboratorium om per project de juiste oplossingen te bepalen. Meten is weten en daarom meten we zowel vooraf om de juiste oplossing te bepalen als achteraf om het resultaat te bepalen.”

Ga terug