Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Kasteel Hoensbroek het allermooiste kasteel

Kasteel Hoensbroek (Foto: ANWB)

Kasteel Hoensbroek mag zich het ‘Allermooiste kasteel van Nederland’ noemen. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT) Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden. Tijdens de verkiezing hebben ruim 30.000 ANWB-leden hun stem uitgebracht. Kasteel Hoensbroek is maandag 6 juni op de ‘Dag van het Kasteel’ ter plaatse feestelijk gehuldigd door Marga de Jager, CEO van de ANWB.

Juryleden Robert Quarles van Ufford (voorzitter Nederlandse Kastelenstichting), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB Eropuit en juryvoorzitter) beoordeelden de top 5 op criteria als authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter. Na uitvoerig beraad werd het pleit beslecht in het voordeel van: Kasteel Hoensbroek. Dit kasteel mag zich het allermooiste kasteel van Nederland noemen.

Authenticiteit

De jury: ‘Een optelsom van factoren maakt dat juist kasteel Hoensbroek de winnaar is van de verkiezing.’ Vooral op het onderdeel ‘authenticiteit’ scoort het kasteel hoog: ‘Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen en daardoor is vrijwel alles authentiek. Aan de raampartijen, de steensoorten en het dak zie je uit welke tijd dat gedeelte stamt. Zo leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek.’

Vooral de middeleeuwse verdedigingstoren gooit hoge ogen: ‘De donjon met drie meter dikke muren is nog geheel intact en je kunt alle verdiepingen van de toren bezoeken.’ De jury was daarnaast lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden; er zijn bijvoorbeeld rondleidingen, een audiotour en een app. Voor kinderen zijn er speurtochten, spelletjes op zolder, verkleedkleren en diverse (vakantie) activiteiten). Verder was de jury te spreken over de ruime openingstijden en de uitstekende toegankelijkheid voor mindervaliden.

Keuze van de leden

Na de verkiezing van het allermooiste dorp (2020) en het allermooiste vestingstadje (2021) vroeg de ANWB haar leden dit jaar om hulp bij het bepalen van het allermooiste kasteel van het land. Via anwb.nl kon er gestemd worden op één van de 50 kastelen van de longlist. Tussen januari en 6 maart 2022 hebben ruim 30.000 ANWB-leden dat gedaan. Deze stemming bepaalde de top 5 Allermooiste kastelen van Nederland: Kasteel Westhove (Zeeland), Kasteel Hoensbroek (Limburg), Kasteel de Haar (Utrecht), Kasteel Huis Bergh (Gelderland) en Kasteel Doorwerth (Gelderland). Uiteindelijk koos een vakjury de winnaar van de verkiezing.

Boek over kastelen

De winnaar van de verkiezing en 49 andere kastelen in Nederland hebben een plek gekregen in de nieuwe ANWB-uitgave ‘Allermooiste kastelen van Nederland’. Het boek is verkrijgbaar in de boekwinkel en online. Het biedt historische achtergronden én informatie over activiteiten in en om het kasteel en landgoed. Ook vinden lezers spannende verhalen over veldslagen en belegeringen, logeerpartijen van keizers en koningen en natuurlijk flamboyante bewoners, van toen en nu.

Ga terug