Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Kolenvuur brandt voor behoud van monumenten


Kunstige hekwerken en balustrades, zware gehengen, geklonken bruggen en het vergulde haantje op de kerktoren. Het zijn allemaal voorbeelden van ambachtelijk smeedwerk. Voor restauratie en behoud van monumenten is de smid dan ook onmisbaar. En ja, die werkt nog altijd met zijn bekende kolenvuur.

Op de beurs MONUMENT kan dat smederijvuur helaas niet branden. Dat is simpelweg niet toegestaan op een beurslocatie. Wel zullen de smeden van het NGK zo veel mogelijk van hun ambacht laten zien met doorlopende demonstraties. Ze doen dat met voorhanden werk, zoals wellicht het vergulden van voorwerpen en andere bewerkingen.

Het NGK is het Nederlandse Gilde van Kunstsmeden. De ondertitel is specifieker: kunst-, sier- en restauratiesmeden. Zij maken vooral unieke exemplaren, dit in tegenstelling tot de industriële ijzer- en staalbewerkers. Voorbeelden zijn kunstwerken als bronzen fonteinen en waterpartijen, hekwerken, maar ook gehengen voor oude deuren.

Koolstof en hitte

Bij deze professionele ambachtelijke smeden is het oude kolenvuur nog altijd onmisbaar, vertelt Miko Wijnands van het NGK. “Dat is vaak lastig te vervangen. Er zijn wel alternatieven zoals ovens, maar voor het harden reageert staal met koolstof uit de kolen van het vuur. Ook heb je vaak de hitte nodig en de grootte van het vuur. Dat is lastig te vervangen.”

Het ambacht smid is een breed vak. “Vroeger had elke smederij zijn eigen specialisme. Nu zijn er nog enkele tientallen professionele ambachtelijke smederijen over, die allemaal een veel breder pallet aan werkzaamheden hebben.” Behalve het smeden boven het kolenvuur is dat bijvoorbeeld ook het vergulden van ijzeren voorwerpen, maar ook het klinken van constructies. Bij restauraties gaat het dan om het klinken van bijvoorbeeld bruggen, bovenloopkranen en schepen.

Aansprekend vak

Het NGK zet zich in om het ambachtelijke vak van de smid steeds weer voor het voetlicht te brengen. Dat ambacht zal volgens Wijnands ook in de toekomst blijven bestaan. “Er blijft vraag naar unieke producten, zoals balustrades, trappen en hekwerken, maar ook bronzen waterpartijen. Wat de vraag in de toekomst gaat doen, is uiteraard niet te zeggen, maar vraag naar unieke ambachtelijke producten zal blijven bestaan. De instroom in het vak is momenteel groot genoeg om de verwachte uitstroom op te kunnen vangen. Maar daarvoor moeten we het vak wel onder de aandacht blijven brengen. Het is ook wel een aansprekend vak. Vroeger zat er ook in elk dorp wel een smid. Die was zichtbaar aanwezig. Nu verdwijnen ze steeds meer naar bedrijventerreinen.”

Ambachtenplein op vakbeurs MONUMENT

7 brancheorganisaties aangesloten bij het GA-Platform Restauratie, waaronder het Nederlands Gilde van Kunstsmeden, pakken uit op het Ambachtenplein – van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 mei tijdens de vakbeurs MONUMENT in de Brabanthallen in Den Bosch.

Geniet van demonstraties van glazeniers, timmerlieden, schilders, voegers, leidekkers, steenhouwers en kunstsmeden en maak kennis met ondernemers, vakmensen en leerlingen. Maar ook van al het andere, op de vakbeurs MONUMENT. Regel hier uw gratis toegangsbewijs!

Ga terug