Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Let op vochthuishouding bij na-isoleren


Bij het isoleren van monumenten is het belangrijk om te kiezen voor een dampopen systeem. Dat voorkomt verstoring van de vochthuishouding in de oude gevels. Warmteplan en KHALIX hebben daarom speciaal voor monumenten het Thermolix-systeem ontwikkeld.

Basis van het Thermolix-systeem zijn kalkpleisters en een houtvezelisolatieplaat. Het systeem wordt aangebracht aan de binnenzijde van de gevel. De isolatieplaat wordt in vers aangebrachte kalkpleister geplaatst en wordt ook weer afgewerkt met kalkpleisters. De dikte van het systeem blijft veelal beperkt tot 40 tot 80 mm. “Grotere diktes doen vaak afbreuk aan het monumentale beeld van het pand. Aansluitingen op details van het plafond worden dan bijvoorbeeld een issue”, vertelt Abe van der Woude van Warmteplan.

Dampopen systeem

Het systeem is volledig dampopen. Vocht van binnen kan dus gewoon naar buiten én naar binnen uitdampen. Dampdichte lagen zoals in traditionele voorzetwanden, blijven achterwege. Het vaak eeuwenoude vochtgedrag van de gebouwen blijft daardoor behouden. Ook geeft het systeem geen risico op condensatie. Het Thermolix-systeem is bouwfysisch volledig doorgerekend.

Thermolix is ontwikkeld door Warmteplan en KHALIX. KHALIX is een leverancier van pleisters die veel ervaring heeft in restauratiewerk. Warmteplan is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in biobased isolatiematerialen. “We hebben hiermee de expertise van twee bedrijven bij elkaar gezet. Dat resulteert in een hoogwaardig systeem met natuurlijke materialen een gezonde vochthuishouding. We garanderen daarmee een goede en veilige oplossing. En indien gewenst kunnen wij ook een vochtdynamische berekening maken.”

Biobased

De biobased materialen van Warmteplan zijn daarbij ook nog eens gunstig van uit milieutechnisch oogpunt, wat in bouwend Nederland steeds belangrijker wordt. “Ze vormen zelfs een opslag van CO2 in plaats van het uit te stoten. Daarnaast zijn biobased materialen vochtbufferend. Ze lenen zich daarmee voor dampopen bouwen. Een beetje condensatie is niet erg. Het materiaal zorgt voor een verdeling van het vocht over een groot oppervlak zodat het ook gemakkelijk weer uitdampt. Tevens zorgen ze voor vochtvereffening, waardoor een constanter binnenklimaat ontstaat. Dat geldt ook voor de warmtebufferende eigenschappen die deze materialen hebben. Biobased materialen staan erom bekend het wooncomfort te verhogen.”

Warmteplan is exposant op MONUMENT 2022 en vertelt u daar graag meer over hun oplossingen voor na-isolatie van monumenten.

Ga terug