Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Monument in de spotlight: Stadhuis van Utrecht

Bijschrift: Bij de restauratie zijn alle ramen onderzocht om te bepalen hoe de werkzaamheden worden aangepakt. Alle ramen krijgen isolerende beglazing, de tochtwering wordt verbeterd en de bovenramen worden weer werkend gemaakt (Fotograaf Arjen Veldt).

Het stadhuis van Utrecht wordt grondig gerestaureerd om weer echt een blikvanger en visitekaartje van de stad te worden. Het grotendeels middeleeuwse stadhuis werd van 1826 tot 1830 verbouwd in neoclassistische stijl naar ontwerp van de Utrechtse stadsarchitect Johannes van Embden. Van 1844 tot 1846 werd het achterste deel in dezelfde stijl opgetrokken. Er volgden diverse verbouwingen, waarvan de laatste van 1997 tot 2000 plaatsvond. In het voorjaar van 2018 is Burgy Bouwbedrijf begonnen aan dit grootscheepse project, dat van het stadhuis weer helemaal ‘het huis van de stad’ moet maken. De ingrijpende restauratie staat voor een groot deel in het teken van verduurzaming. In het voorjaar van 2019 moet de restauratie klaar zijn.

Nieuw ontwerp voor publieksruimtes

Naar ontwerp van architect Herman Bakker van Van Hoogevest Architecten gaat Burgy het stadhuis vernieuwen, herstellen en verduurzamen. Door een nieuwe indeling op de begane grond opent het stadhuis haar deuren straks ook aan de Oudegracht-zijde, op de Stadhuisbrug, en worden de publieksruimten beter toegankelijk. Om het stadhuis goed te laten functioneren als plek van ontmoeting en samenzijn worden de hal en de grote trouwzaal multifunctioneel ingericht. 

Restauratie in teken van verduurzaming

De restauratie staat voor een groot deel in het teken van verduurzaming. Binnen de mogelijkheden van het monumentale gebouw wordt gestreefd naar optimale energiebesparing. Dit houdt onder andere in dat we isolerende beglazing in de buitengevel aanbrengen, het dak isoleren, kieren in de gevel dichten en de klimaatinstallatie aanpassen. Aan de binnenzijde van het Stadhuis wordt groot onderhoud gepleegd. Er zijn wensen en eisen vanuit de gebruikers omtrent voorzieningen en gebruik van ruimten in het Stadhuis. Met diverse maatregelen worden aan deze wensen voldaan en worden het binnenklimaat verbeterd en tochtproblemen opgelost. Daarmee krijgt het stadhuis een betere klimaatbeheersing, een duurzame LED-verlichting en de modernste audiovisuele installaties.

Burgy is lid van de Vakgroep Restauratie, de landelijke branchevereniging van erkende restauratiebouwbedrijven. De bouwbedrijven zijn gezamenlijk aanwezig op vakbeurs MONUMENT.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van Burgy: http://www.burgy.nl/project/stadhuis.

Ga terug