Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Nieuwe plek voor historische metaalplastieken


In de verschillende appartementenblokken op het terrein van de voormalige Christelijke HBS Overvoorde in Den Haag zijn metaalplastieken van Henk Krijger (1914-1979) herplaatst.

Enkele jaren geleden is de voormalige Christelijke HBS ’Overvoorde’ gelegen aan het Westhovenplein te Den Haag gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw. Bij de sloop is in overleg tussen de gemeente Den Haag en projectontwikkelaar Stebru een aantal kunstwerken van de sloop gered.

Eerste resultaat

Vanaf 2018 ondersteunt de Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut Stebru bij de restauratie en herbestemming van de werken. Een eerste resultaat is nu zichtbaar geworden: In de verschillende appartementenblokken op het terrein zijn metaalplastieken van Henk Krijger (1914-1979) herplaatst.

Deze plastieken uit 1960 zijn onderdeel van een reeks. Samen beelden de werken de ontwikkeling van de geest van het kind uit. De gekozen symboliek van onder andere een bloem die tot bloei komt en een vogel die vanuit het nest haar vrijheid tegemoet gaat, komt overeen met het vooruitgangsoptimisme en de dadendrang die kenmerkend zijn voor de wederopbouwperiode (1946-circa 1972).

Over twee tot drie jaar zullen elders in Den Haag glas-in-loodramen van Gunhild Kristensen en een keramisch werk van Han Petri worden geplaatst. Deze werken worden gerestaureerd in overleg met de werkgroep Monumentale Kunst.

Erfgoedvereniging Heemschut is exposant op MONUMENT 2021.

Ga terug