Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

BNG Bank Erfgoedprijs 2024: de genomineerden


De gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen zijn genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Deze prijs heeft dit jaar het thema Post 65 erfgoed.

Bij Post 65-erfgoed gaat het om scholen, kantoren, stations, kunst in de openbare ruimte, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen die na 1965 zijn gebouwd. Dit erfgoed is kenmerkend voor een groot deel van onze leefomgeving. Toch is Post 65-erfgoed, hoe veelzijdig ook, lang niet altijd geliefd. Voor veel gemeenten is erfgoed uit de periode na 1965 nu een punt van aandacht, omdat de gebouwen en complexen uit deze periode vragen om renovatie, aanpassing en verduurzaming.

Uit een longlist heeft de jury de gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen genomineerd. Deze gemeenten springen eruit vanwege hun actieve houding bij de bescherming en herbestemming van Post 65-erfgoed, maar ook dankzij hun toekomstgerichte en integrale beleid waarin zij de nadruk leggen op hoe inwoners dit relatief jonge erfgoed beleven.

Incognito-bezoeken

Juryvoorzitter en Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema: “Ook dit jaar waren we enthousiast over de kwaliteit van de inzendingen en de motivatie van de betrokken beleidsmedewerkers. Werken met het thema Post 65-erfgoed heeft een leuke lijst inzendingen opgeleverd uit verschillende delen van het land: gemeenten die misschien niet direct in het oog springen als erfgoedgemeenten blijken een overtuigend Post 65-verhaal te hebben. We kijken uit naar de incognito-bezoeken om deze drie gemeenten verder te onderzoeken!”

De BNG Bank Erfgoedprijs is de prijs voor de gemeente die het best met zijn erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze zijn inwoners bij betrekt. Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 wil met deze prijs goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren. De BNG Bank Erfgoedprijs ter waarde van € 25.000 wordt mogelijk gemaakt door het BNG Cultuurfonds en wordt al sinds 2010 jaarlijks uitgereikt.

De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 wordt bekend gemaakt op 6 juni 2024, tijdens een Erfgoedsymposium georganiseerd door en in de gemeente Weert, de winnaar van 2023.

Ga terug