Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

OnderhoudNL: kies voor ERM-certificering

Een van de leden van Restauratieschilders aan het werk in de H. Nicolaaskerk in Helvoirt (Foto: Ferdinand Wieman)

Monumenten verdienen een deskundig restauratieschilder. OnderhoudNL promoot ERM-certificering en bevordert de deskundigheid onder andere door het organiseren van Kenniskringen en bijdragen aan de NCE opleiding Erfgoed Schilderen. Opdrachtgevers doen er verstandig aan om die certificering te vragen als garantie voor restauratiedeskundigheid.

“Je ziet in de markt veel bedrijven die zonder die kennis aan de slag gaan met nationaal erfgoed en monumenten. 80% van het monumentale onderhoud is regulier schilderwerk op monumentale ondergronden, waarbij rekening gehouden dient te worden met de restauratieladder. De andere 20% bestaat uit specialistische technieken, zoals hout- en marmerimitaties. Er is echt meer specifieke expertise en kennis nodig om op een verantwoorde manier met het monument om te gaan”, zegt Ferdinand Wieman, die sinds 1 oktober 2020 Sectormanager Restauratieschilders, Glas en Industrieel is bij OnderhoudNL.

Werken volgens URL 4009

Om die kwaliteit te waarborgen kunnen alleen die schilders lid worden van de Sector Restauratieschilders die een ERM-certificering op zak hebben, of die binnen een jaar zullen behalen. Stichting ERM staat voor Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

De certificering betekent dat de schilders werken volgens de Uitvoeringsrichtlijn 4009, waarvan in oktober 2020 een nieuwe versie is uitgebracht. Een ERM-gecertificeerd bedrijf en iemand die werkt volgens deze richtlijn, moet altijd kunnen beargumenteren waarom hij bepaalde keuzes maakt. Centraal binnen deze URL 4009 staat de restauratieladder. Dit is een stappenplan om verantwoord onderhoud uit te voeren aan monumentaal erfgoed. Wanneer kies je voor conserveren of onderhouden? Wanneer voor repareren of vernieuwen?

Eigenaren van monumenten vinden in de erkende restauratieschilders dus een deskundige gesprekspartner die breed meedenkt over monumentenzorg en onderhoud daarvan.

Werkboek en Kenniskring

OnderhoudNL helpt schilders om te voldoen aan de ERM-certificering. Vanaf deze maand is er bij OnderhoudNL een handboek beschikbaar om stapsgewijs tot certificering te komen. “We willen opdrachtgevers en andere schilders graag enthousiast maken voor erkend en kwalitatief hoogstaand schilderwerk”, zegt sectormanager Wieman.

OnderhoudNL is exposant op MONUMENT 2022. 

Ga terug