Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Pilot met cellulose in de Zwarte Silo

Foto: Aanbrengen van cellulose in de stortkokers van de Zwarte Silo. (Foto: Jan van Dalen/BOEi)

De Zwarte Silo in Deventer is onzichtbaar verduurzaamd door de stortkokers deels vol te storten met cellulose. Het is voor het eerst dat een monument in Nederland op deze manier wordt geïsoleerd. Het gaat om een pilot, zo meldt eigenaar BOEi.

De Zwarte Silo is een 100 jaar oude voormalige graansilo aan de binnenhaven in Deventer. De Zwarte Silo in Deventer werd in 1924 gebouwd voor de opslag van graan en is sinds 2012 eigendom van BOEi. Daarvoor stond het gebouw ruim 30 jaar leeg. Sinds de herbestemming is de Zwarte Silo een blikvanger in het nieuw ontwikkelde havenkwartier van Deventer.

De isolatie met cellulose moet zorgen voor een comfortabeler binnenklimaat in de evenementenlocatie; ook zullen de stookkosten flink afnemen. “Deze vorm van verduurzamen is niet zichtbaar, maar wel voelbaar”, zegt Arno Boon, directeur van BOEi, eigenaar van de Zwarte Silo. “Verduurzaming heeft bij BOEi topprioriteit, en bij monumenten vraagt dat om innovatie en improvisatie. Stel dat deze aanpak goede resultaten geeft, dan kan dat van groot belang zijn voor de verduurzaming van veel meer industrieel erfgoed en monumenten.”

Reversibele aanpak

“Cellulose is relatief goedkoop en eenvoudig aan te brengen, juist op moeilijk bereikbare plekken zoals een silo van 20 meter hoog”, vult bouwkundige Bart Kerkdijk van BOEi aan. “De cellulosepulp is met een pomp en lange slangen van bovenaf in de lege silobuizen geblazen. Het is een circulair product en deze aanpak is bovendien reversibel. Mocht de isolatie niet het verwachte effect hebben, dan kan dit materiaal er eenvoudig weer uit worden gezogen.”

Warmteplan uit Brummen is bij deze pilot de samenwerkingspartner van BOEi. Zij leveren de cellulosepulp en brengen deze aan. Inmiddels is ook een tweede ‘kathedraal van het platteland’ - de silo in Wehl - op dezelfde manier aangepakt. Voordeel van deze methode is dat het monumentale en robuuste karakter van de binnenruimte bewaard blijft

Ga terug