Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Project: transformatie van Hoeve Remstee

Impressie van Hoeve Remstee Zoetermeer; een project van Verheij Vastgoedontwikkeling en Aannemingsbedrijf Houtman. Architect: Ibelings van Tilburg architecten.

Boerderij Hoeve Remstee in Zoetermeer is een gemeentelijk monument waarvan de schuur onderdak gaat bieden aan vijf woningen. Het woonhuis blijft een woning.

De boerderij aan de Zegwaartseweg 61 met de naam ’t Hof Remstee is gebouwd in 1927 in opdracht van Jan Janse door architect Leendert Dekker. Het bestaat uit een woonhuis met een aangebouwde driekapsschuur (zgn Groninger type) van 30 bij 35 meter. De boerderij heeft in 1993 de status van Gemeentelijk Monument gekregen.

Doordat het land in de jaren negentig werd verkocht voor de bouw van de wijk Oosterheem, verloor ‘t Hof Remstee zijn agrarische functie. In 2000 werd voor de laatste keer de oogst binnengehaald. Het landschappelijke karakter van het lint langs de Zegwaartseweg is hierdoor grotendeels verdwenen. De boerderij is één van de weinig oorspronkelijke overblijfselen, nu ingeklemd aan weerszijden tussen de vrijstaande woningen die er in recente jaren rondom heen gebouwd zijn.

In het transformatieontwerp van Ibelings van Tilburg Architecten worden in de schuur vijf woningen gerealiseerd. Het oorspronkelijke woonhuis blijft gehandhaafd als woning. Op het erf wordt om het plan financieel haalbaar te maken één vrijstaande schuurwoning gerealiseerd.

Patio

De technische staat van de schuur is slecht. Met de transformatie naar woningen wordt de monumentale schuur weer in zijn oude luister hersteld. Om de buitengevel zo min mogelijk aan te tasten worden alle woningen ontsloten middels een kleine patio van 6 x 8 meter in het hart van de schuur. Hier bevinden zich alle voordeuren en ook de toegangen tot de inpandige (fietsen)bergingen voor de woningen. Om de patio te kunnen maken wordt slechts één spant uit de middenbeuk verwijderd. De entree naar de patio komt centraal in de voorgevel waar zich nu een grote schuifdeur bevindt.

De woningen zijn inmiddels in verkoop.

Ga terug