Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

QuickScan uitgangspunt voor verduurzaming


Verduurzamen van monumenten begint voor Bureau Delfgou met een QuickScan en een plan van aanpak. Daarmee kunnen weloverwogen keuzes worden gemaakt.

Bureau Delfgou laat op MONUMENT graag zien hoe ze eigenaren van monumenten kan ondersteunen bij restauraties, herbestemmingen en verduurzaming. Het architectenbureau heeft hier al 30 jaar ervaring mee en kan het gehele proces verzorgen van begin tot eind. “Vanaf het doen van opnames tot en met aanbesteding, begeleiding van de uitvoering en aanvragen van subsidies”, vertelt Nico Willigenburg van Bureau Delfgou.

De technische opname vindt Willigenburg daarbij een zeer belangrijk uitgangspunt. “Die maakt inzichtelijk wat de staat van het pand is. Op basis daarvan kun je een plan van aanpak maken. Dan voorkom je bijvoorbeeld dat je PV-panelen plaatst op een dak dat later nog moet worden gerestaureerd of isolerend glas plaatst in slechte raamkozijnen. Je behoudt hiermee de oorspronkelijke details.”

Verduurzamingsmarkt

Vooral als het gaat om verduurzaming is een dergelijke aanpak van groot belang, benadrukt Willigenburg. De verduurzamingsmarkt staat volgens hem ‘toch nog een beetje in de kinderschoenen’, waarin alles nog goed uitgezocht moet worden. “Mensen laten bijvoorbeeld monumentenglas plaatsen, maar realiseren zich niet dat ze daarvoor een vergunning nodig hebben.”

Daarbij luistert verduurzaming behoorlijk nauw, vooral met het oog op condensatieproblemen. “Als je bijvoorbeeld een dak isoleert, moet je goed op de details letten. Dat is in het verleden niet altijd goed gegaan.”

Met een QuickScan en een plan van aanpak wil Bureau Delfgou eigenaren helpen om verantwoorde keuzes te maken. Wat is er mogelijk? Welke problemen moeten er worden opgelost met bijvoorbeeld koudebruggen? Wat is er toegestaan?  Het bureau geeft daarbij ook inzicht in de kosten, de baten en mogelijke subsidies en hoe een en ander in fases kan worden aangepakt.

Bureau Delfgou was te vinden op MONUMENT 2023.

Ga terug