Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

RCE gaat erfgoedinformatie digitaal koppelen

Foto: Eerder presenteerde de RCE al de online Erfgoedatlas op basis van vooral eigen kaarten.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ontvangt een bijdrage van € 9,5 miljoen voor het onderzoeksproject ‘DNA Nl: De erfgoedatlas van Nederland’. Met dit project gaat de RCE digitale collecties en databases uit verschillende vakgebieden (archeologie, bodem, landschap en gebouwen) aan elkaar koppelen. Hiermee kunnen gebruikers straks gecombineerde informatie vinden over specifieke thema’s of plekken in Nederland.

In de komende vier jaar gaat de RCE een belangrijke stap zetten in het verbinden van bronnen en informatie voor een zorgvuldige omgang met het verleden in de grote verbouwing van Nederland. Deze digitale infrastructuur is bedoeld voor iedereen met betrokkenheid bij en interesse in erfgoed: van ontwerpers die een stedenbouwkundig plan maken tot burgers die meer willen weten over de plek waar ze wonen en onderzoekers die de zorg voor erfgoed kritisch willen analyseren. Juist door tekst te combineren met (historisch) beeldmateriaal en kaartlagen, kan in de behoeftes van verschillende gebruikers worden voorzien.

Linde Egberts, Coördinator Kennisstrategie bij de RCE: “We zijn enorm blij met deze toekenning. Het laat zien dat het maatschappelijk belang van het uitwisselen van kennis over erfgoed gevoeld wordt, juist ook buiten de erfgoedsector. Ik ben er trots op dat we met ons team een overtuigend, interdisciplinair plan hebben kunnen neerzetten in korte tijd. En daarmee bij kunnen dragen aan een steviger plek voor erfgoedkennis in de samenleving.”

Omgevingswet

Deze financiële impuls komt volgens de RCE op een belangrijk moment. “De Omgevingswet maakt het noodzakelijk om informatie over het verhaal van Nederland voor iedereen toegankelijk te maken. In deze periode met veel maatschappelijk debat over interpretatie van het verleden, is goede toegang tot informatie voor burgers, overheden, eigenaars, onderzoekers en ondernemers ontzettend belangrijk voor een gelijkwaardige dialoog”, zo stelt de Rijksdienst.

In totaal is aan veertien Nederlandse Toegepaste Onderzoeksorganisaties en Rijkskennisinstellingen € 184 miljoen toegekend voor hoogwaardige en toekomstbestendige onderzoeksfaciliteiten, zo maakte minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bekend. Die zijn van belang voor het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten.

Ga terug