Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

RCE zoekt ideeen voor isoleren van monumenten


De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is op zoek naar innovatieve en creatieve oplossingen om monumenten te isoleren, om daarmee bij te dragen aan de doelen van het Klimaatakkoord. De REC maakt daarvoor gebruik van een innovatiecompetitie: de SBIR (Small Business Innovation Research).

De SBIR is een competitie die creatieve ondernemers uitdaagt samen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen voor de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk, met financiële ondersteuning van de Rijksoverheid. Samenwerking tussen bedrijven en de creatieve/innovatieve industrie is een must. Voor deze SBIR is 800.000 euro beschikbaar.

Behoud van waarden

De RCE richt zich specifiek op nieuwe producten of innovaties van bestaande producten op het gebied van het isoleren van monumenten. Isolatiematerialen zijn veelal ontwikkeld vanuit een technisch en niet vanuit een esthetisch perspectief. Terwijl bij monumenten juist de esthetische of cultuurhistorische waarden op de voorgrond staan. Daarom is maatwerk nodig, waarbij behoud van de waarden samengaat met verduurzaming. Deze oplossingen, passend bij een monument, ontstaan volgens de RCE door samenwerking tussen duurzaamheidstechneuten, erfgoedexperts en ontwerpers.

De hamvraag is: hoe zou je gevels, vloeren en plafonds van monumentale panden kunnen isoleren, waarbij het behouden van de beleving van een historisch gebouw voorop staat?

Drie categorieën

Concreet zoekt de RCE naar nieuwe producten of toepassingen in drie categorieën. Voor de isolatie van vensters is behoefte aan een integrale aanpak voor de combinatie van luiken, gordijnen, ventilatie en het isoleren van ramen, die zowel esthetisch als innovatief is. Voor de isolatie van gevels zijn ontwerpoplossingen nodig die geen problemen veroorzaken met de aansluiting op historische details. Voor de isolatie van daken zijn ontwerpoplossingen nodig om isolatie aan de buitenzijde toe te passen, zonder problemen te krijgen met de aansluitingen op dakgoten en topgevels, en de aansluiting op gevelisolatie aan de binnenzijde

De competitie wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op dinsdag 22 maart 2022 van 10.00 uur tot 11.30 uur organiseert de RVO een online informatiebijeenkomst over deze SBIR-oproep. Aanmelden kan via de website van de RVO.

Ga terug