Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Restauratiewerk van kloostermop tot vormsteen


Een bijzondere collectie historische bakstenen was te zien in de stand van Zilverschoon Randwijk, dat zich gespecialiseerd heeft in restauratiestenen. Het bedrijf bakt allerlei stenen in kleine series, zowel handvorm als vormbak en strengpers. En dat in allerlei formaten: van IJsselformaat tot kloostermop.

Bij restauraties of veranderingen van monumenten zijn stenen benodigd volgens historische karakteristieken. Soms zijn dat hele mooie vormstenen, vaker zijn het stenen met een bepaalde kleur, structuur en maatvoering. Die stenen moeten exact passen bij het bestaande metselwerk. Een afwijkende maat bijvoorbeeld leidt ook tot afwijkende maatvoering in de voegen en geeft een heel ander gevelbeeld.

Steenbakkerij Zilverschoon Randwijk heeft zich hierin gespecialiseerd. Dat vereist grote kennis van het bakproces, zo legde de standhouder uit. De kleur van een steen wordt niet alleen bepaald door de klei, maar ook door de verhitting. De baktemperatuur is daarvoor bepalend. Maar die heeft ook invloed op de krimp van de klei. Dat betekent dat voor een andere kleur ook een ander formaat vormbak nodig is, om uiteindelijk op dezelfde afmeting uit te komen.

Zilverschoon Randwijk maakt deze bijzondere stenen vaak in relatief kleine series, meestal vanaf 500 maar soms zelfs 200 stuks. “Wij maken wat de klant wil. We zijn de laatste in West-Europa die dit zo doen”, zegt de standhouder.

Ga terug