Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

Rietdekker Slager NCE-Erfgoedstudent 2023


De tien oud-studenten die zijn voorgedragen voor de titel NCE-Erfgoedstudent 2023, met de juryleden. Van links naar rechts achterste rij: Michiel van Hunen (jurylid), Leon van Berkel, Ton van Dort, Simon Angel (juryvoorzitter), Jan van Drie, Jeroen van Bronkhorst, Arend-Jan Slager en Marc van Roosmalen (jurylid). Van links naar rechts voorste rij: Martin Kattekamp, Evert van Zaanen, Gerard van der Steege en Lisa Veltman. Tjirke Roelofs kon niet aanwezig zijn. (Foto: René van den Burg)

NCE-voorzitter Simon Angel, tevens juryvoorzitter, heeft de titel NCE-Erfgoedstudent 2023 uitgereikt aan rietdekker NCE-student Arend-Jan Slager. De gedeelde tweede plaats was voor uitvoerder Léon van Berkel en monumentenwachter Tjirke Roelofs-Blaas.

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen zet met de titel NCE-Erfgoedstudent vakmanschap en vakmensen in de spotlight. “Dat verdienen ze, want zonder vakmensen geen goede restauratie en geen behoud van erfgoed”, aldus jurylid Michiel van Hunen. De titel NCE-Erfgoedstudent is de opvolger van de NCE Meester-Gezelprijs, die het NCE in 2020 organiseerde.

Simon Angel belicht het belang van de titel: “Het enthousiasme rond deze prijs laat zien dat erfgoed leeft bij nieuwe generaties en zij-instromers. We willen met de prijs vakmanschap, leer-attitude en het vermogen om de passie voor erfgoed inspirerend uit te dragen, stimuleren. Het inspireert enorm om excellente vakmensen op hoog niveau aan het werk te zien. Deze mensen geven het erfgoed op een waardige manier door aan volgende generaties.”

Bijzondere kwaliteiten

In de periode 1 juni 2020 - 31 juli 2022 behaalden meer dan 100 studenten hun diploma bij verschillende edities van zes NCE-opleidingen. Per editie werd één student voorgedragen als beste student van de desbetreffende editie en opleiding. “De voorgedragen studenten zijn allemaal al lang bezig met hun vak en verdiepen zich er grondig in. We hebben de drie prijswinnaars gekozen op de combinatie van enkele bijzondere kwaliteiten: ze zijn goed in hun vak, denken erover na, ze weten hun omgeving enthousiast te maken voor het vak en ze delen hun kennis graag”, legt Michiel van Hunen, restauratiespecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, uit.

Jurylid Marc van Roosmalen, senior architect bij het Rijksvastgoedbedrijf: “In de groep van tien topstudenten wist Arend-Jan de aandacht van de jury op zich te vestigen: een ondernemende en gedreven student met bijzondere passie voor het vak van rietdekken. Naast het runnen van zijn eigen bedrijf is hij van leergierige student zo doorgestroomd naar praktijkdocent!”

Arend-Jan is blij met de titel: “Hoe bijzonder! Dit komt totaal onverwacht. Je volgt de opleiding, je hebt je passie bij je beroep, ik heb er verder nooit over nagedacht. Rietdekken is voor mij speciaal omdat je met een natuurproduct werkt. Ik werk steeds vaker aan monumenten en daar komt meer bij kijken dan bij het rietdekken van een gewoon gebouw. Daarom ben ik me gaan specialiseren via de opleiding Erfgoed Rietdekken.”

De tien voorgedragen studenten waren: Arend-Jan Slager (Rietdekkersbedrijf Slager) – opleiding Erfgoed Rietdekken 2021; Léon van Berkel (Witte Bouw en Aannemersbedrijf BV) – opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed 2021; Tjirke Roelofs-Blaas (Erfgoed Zeeland) – opleiding Professional Restauratie; Jeroen Bronkhorst (Draisma Bouw) – opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen Arnhem; Ton van Dort (Duinkerke Dak & Zink) – opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter; Jan van Drie (Rietdekkersbedrijf van Drie en Vliek) – opleiding Erfgoed Rietdekken 2022; Martin Kattekamp (Van Milt Restaurateurs BV) – opleiding Restauratie Voegen; Gerard van der Steege (Bouwbedrijf Boogert) – opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen Goes; Lisa Veltman (Helicon Conservation Support) – opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed 2022; Evert van Zaanen (Leguit en Roos aannemersbedrijf BV) – opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen Amsterdam

Ga terug