Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Setareh Noorani wint Museumtalentprijs 2021


Setareh Noorani is de winnaar van de Museumtalentprijs 2021. De prijs werd uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging in het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Setareh onderscheidt zich door programma’s te ontwikkelen met nieuwe perspectieven vanuit zorgvuldig theoretisch onderzoek.

De jury was onder de indruk van de 22 uitstekende professionals die kandidaat waren gesteld voor de editie 2021 van de Museumtalentprijs. Setareh weet een breed palet projecten uit te voeren, niet alleen bij Het Nieuwe Instituut, maar ook als zelfstandige draagt zij actief bij aan de ontwikkeling van het veld. Zij speelt klakkeloos in op actualiteiten en weet die te verweven met theorie en praktijk. Als erfgoedprofessional verwacht de jury dat Setareh komende jaren zal bijdragen aan een brede ontwikkeling van het erfgoedveld en de museale sector specifiek.

Setareh is architect, onderzoeker, ‘zinester’ en maakt deel uit van het experimentele collectief Zenevloed. Als onderzoeker leidt Setareh sinds twee jaar het meerjarige onderzoeksproject Collecting Otherwise bij Het Nieuwe Instituut. Het project richt zich op het ontwikkelen van alternatieve methoden voor het verwerven, classificeren en uitdragen van erfgoed. Daarnaast is ze onder andere bezig geweest met het dekoloniseren van de archieven, alsook het betrekken van nieuwe doelgroepen. Haar werk komt voort uit een intrinsieke motivatie beter te begrijpen hoe de geschiedenis zich heeft gevormd en dit aan het licht te houden en te bevragen. Naast haar werk als onderzoeker is ze ook fotograaf, spreker en ontwikkelt zij performances.

Geldprijs

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging. Aanwezig waren zowel live als digitaal onder andere Susan Lammers, juryvoorzitter en algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), en Eelco van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds. Setareh ontvangt als Museumtalent een geldprijs van € 7.000 en een bijzonder kunstwerk van kunstenaar Roosje van Donselaar. Met het geldbedrag kan Setareh haar eigen ontwikkeltraject invullen. De twee andere finalisten - Lizanne Gille en Marieke Koppelmans - ontvangen elk €3.000 voor een soortgelijk doel.

Lizanne Gille is werkzaam als junior conservator in het Spoorwegmuseum. Binnen het collectieproject zal het Spoorwegmuseum de achterstand van haar collectie waarderen, registreren, digitaliseren en ontsluiten. Marieke Koppelmans is in een korte tijd gegroeid van projectleider naar programmamanager en lid van het managementteam van het Limburgs Museum.

De Museumtalentprijs

De Museumtalentprijs is door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sinds 2017 ingesteld om verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector te stimuleren. Deze aanmoedigingsprijs is bedoeld om jong talent in de museumsector in de schijnwerpers te zetten en kansen te bieden om zich door te ontwikkelen. Het gaat specifiek om jonge professionals (tot 32 jaar) die betaald werk verrichten aan één van de museale collecties in Nederland. De prijs komt tot stand door een samenwerking van de RCE en het Mondriaan Fonds.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed RCE is kennispartner van de vakbeurs MONUMENT.

Ga terug