Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Subsidie instandhouding bewoonde monumenten

Gevelwanden met houten voorschot in Durgerdam. (Beeld: RCE, doc. 512.202)

Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen vanaf 1 maart weer woonhuissubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit gaat om subsidies voor in 2022 gemaakte kosten voor instandhouding.

De subsidie is bestemd voor regulier onderhoud en voor restauratie van monumentale onderdelen. Het gaat daarbij om sobere, doelmatige en technisch noodzakelijke werkzaamheden. Dit betreft bijvoorbeeld onderhoud aan gevels of kozijnen of schilderwerk of funderingswerkzaamheden. De subsidie is niet bedoeld voor comfortverbetering, verduurzaming en onderhoud of vervanging van de keuken, badkamer of cv-installatie.

De woonhuissubsidie is bedoeld voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten die een woonfunctie hebben. Het is ook mogelijk de subsidie via de Vereniging van Eigenaren aan te vragen. Ook eigenaren van (certificaten van) aandelen van een Natuurschoonwet-NV of -BV (landgoederen) komen in aanmerking voor subsidie voor hun woonhuis-rijksmonumenten.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvragen namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In Subsidie woonhuismonumenten (woonhuissubsidie) wordt de regeling nader toegelicht en kan de subsidie worden aangevraagd. Ook is er een overzicht te vinden van welke werkzaamheden voor subsidie in aanmerking komen en welke niet.

Wie in 2023 onderhoud gepland heeft aan een rijksmonumentaal woonhuis kan volgend jaar in dezelfde periode voor dergelijke werkzaamheden subsidie aanvragen.

Ga terug