Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Zes vaklieden worden specialist restauratie


Vijf timmerlieden en één metselaar ontvingen op Kasteel Doorwerth het diploma van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Deze opleiding wordt georganiseerd door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) met het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en het Graafschap College. Door hun investering in restauratievakmanschap, dragen deze vaklieden en hun werkgevers bij aan het oplossen van het tekort aan vaklieden. Ook opdrachtgevers spelen daarbij een rol.

Marcel de Kroon, projectleider bij Geldersch Landschap en Kasteleen en lid van één van NCE’s klankborgroepen, reikte de diploma’s uit, samen met Jan Gersen, directeur van het Gelders Restauratie Centrum, en John van den Heuvel, opleidingscoördinator bij het NCE.

“Het belang van onderwijs en opleiding komt in de restauratie dagelijks aan de orde. In de erfgoedsector en specifiek in de restauratie vereisen alle werkzaamheden specialistische kennis. We dragen bij aan het ‘in de lucht houden’ van restauratieopleidingen, bijvoorbeeld door met het NCE mee te denken over de inhoud van de nieuwe restauratieopleidingen. Op onze restauratieprojecten geven we waar dat kan leerlingen graag de kans het vak te leren. Bij grotere restauraties stellen we het opleiden van leerlingen zelfs verplicht. De bedrijven zijn mede verantwoordelijk voor voldoende goed opgeleide vaklieden in de toekomst. Alle partijen in de restauratie vormen een eigen schakel die nodig is om het geheel, een gezonde restauratiesector, draaiend te houden.”

Zij-instromer

Timmerman Jasper Lesuis is als zij-instromer vanuit de grafische sector in de restauratie terecht gekomen bij erkend restauratiebouwbedrijf Cuppens +Zn: “Cuppens heeft me de kans gegeven mezelf te scholen tot restauratietimmerman. De NCE-opleiding bood precies de goede combinatie van theorie en praktijk over bouwstijlen, houtverbindingen en materialen, maar ook andere disciplines die je tegenkomt zoals voegen en leidekken. Restauratie doe je echt samen. De opleiding heeft me geleerd dat je niet alleen verstand moet hebben van kapconstructies of houtverbindingen, maar dat je het geheel moet begrijpen. In de opleiding heb ik daar zelf over leren nadenken. Ik ben nog elke dag blij met mijn overstap naar de restauratie. Aan het eind van de dag zie je wat je gemaakt hebt. ”

De gediplomeerden zijn restauratietimmerlieden Jacco van Dalfsen (Roald Hans Restauratie), Henk-Jan Klein Brasekamp (Aannemersbedrijf H.J. Ruiterkamp), Jasper Lesuis (Cuppens +Zn Aannemers BV), Jeroen Beelen (Landgoed Mariënwaerdt), Jeffrie Hendriksen (Bouwbedrijf Kreeft) en restauratiemetselaar Silke Draaijer (Bouwbedrijf Hoffman Beltrum).

NCE

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is in 2017 opgericht om de toekomst van het kleinschalige restauratievakonderwijs veilig te stellen. Het NCE werkt, gesteund door de minister van OCW, samen met vele personen en organisaties uit de restauratie-, bouw- en onderwijssector. Inmiddels zijn voor 10 vakdisciplines restauratieopleidingen ontwikkeld, die goed aansluiten op de behoeften in het werkveld. De opleidingen worden verspreid over Nederland georganiseerd. De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen kan bijvoorbeeld niet alleen bij het GRC in Arnhem gevolgd worden maar ook bij de BouwSchool Breda en Bouwmensen KWZ in Zaandam.

Ga terug