Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Zoektocht naar energiebesparing monumenten

Infographic van de RCE over de mogelijkheden van PV-panelen bij monumenten

Eigenaren van monumenten zoeken naarstig naar manieren om energie te besparen. MONUMENT is voor leveranciers dé kans om met hen in gesprek te raken.

Verduurzaming van monumenten is meer dan ooit noodzakelijk. Eigenaren en gebruikers worden geconfronteerd met torenhoge rekeningen voor verwarming. Isoleren is vaak lastig en dus is er behoefte aan alternatieve oplossingen.

Die alternatieve oplossingen zijn er zeker in de markt, maar voor eigenaren is het vaak lastig om door de bomen het bos nog te zien. Welk systeem is geschikt voor welk gebouw? Wat is er mogelijk en wat is er toegestaan bij een monument?

Leveranciers hebben veel kennis in huis om eigenaren van monumenten te helpen bij deze zoektocht. De vakbeurs MONUMENT, die in mei in de Brabanthallen in Den Bosch plaatsvindt, is dé gelegenheid om hierover om elkaar als leverancier en klant te ontmoeten.

Bij die oplossingen gaat het bijvoorbeeld om pelletkachels en om infrarood-warmtepanelen. Beide zijn gasloze oplossingen, die ook in monumenten goed toepasbaar zijn. Maar ook het plaatsen van PV-panelen is in diverse gevallen zeer goed mogelijk bij monumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft daar al diverse publicaties aan gewijd.

Zonnepanelen voor eigen gebruik zijn onder meer mogelijk als de panelen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte en ze volledig zwart van kleur zijn. Is het niet mogelijk om de panelen uit het zicht te plaatsen? Denk dan aan zonnepanelen op eigen erf, zoals bij een landgoed wellicht goed zou kunnen. In sommige situaties zijn zonnepanelen ín het zicht ook mogelijk, mits het niet anders kan, er een zorgvuldig afgewogen ontwerp is opgesteld, de kleur is aangepast aan het dak, en de cultuurhistorische waarden niet worden verstoord.

MONUMENT vindt plaats van 23 tot 25 mei 2023 en vindt gelijktijdig en op dezelfde locatie plaats als HOUTBOUW (hout- en hybride bouwoplossingen) en Renovatie & Transformatie (sneller, efficiënter en omgevingsvriendelijker renoveren).

Ga terug