Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

NIEUWS UIT DE SECTOR EN OVER DE BEURS

Ons nieuws 2-wekelijks in uw mailbox? Klik hier voor inschrijving!

“Je moet weten wat je doet en wat je kunt”

“Het namaken en herstellen van monumentaal stucwerk vereist veel kennis van materialen en technieken. Belangrijk is dat je weet wat je zelf kunt en weet wie je waarvoor kunt vragen”, zegt voorzitter Lois Vlasblom van het Neerlandsch Stucgilde.

Lees meer...

Project: transformatie fabriek Vasim Nijmegen

De iconische voormalige vliegasfabriek Vasim aan de Waal in Nijmegen is getransformeerd tot hotspot voor de creatieve industrie. Het ontwerp hiervoor is van de hand van Zecc, in opdracht van Lingotto & KlokGroep.

Lees meer...

Nieuw praktijkboek verduurzaming van erfgoed

Het nieuwe ISSO-Praktijkboek Duurzaam Erfgoed is een complete herziening van het Handboek Duurzame Monumentenzorg. De reikwijdte van dit Praktijkboek is verbreed van monumenten naar alle erfgoed van vóór 1940.

Lees meer...

Lagere eis voor isolatie-subsidie monumenten

De isolatievoorwaarden specifiek voor monumenten zijn sinds 1 januari 2024 aangepast, waardoor monumenteigenaren beter van de duurzaamheidssubsidies gebruik kunnen maken.

Lees meer...

“De omgevingswet maakt transformatie lastiger”

Het gaat moeilijk worden op de markt van transformatie van monumenten. Directeur Arno Boon van BOEi constateert diverse ontwikkelingen die transformeren steeds lastiger maken. Naast gestegen bouwkosten en rente en teruglopende subsidies is dat onder meer de nieuwe Omgevingswet, waarbij initiatiefnemers zelf moeten zorgen voor voldoende draagvlak, zonder bestuurlijke rugdekking.

Lees meer...

"Een plek om af te spreken"

Voor Kokon Architectuur & Stedenbouw is de vakbeurs MONUMENT dé plek om met mensen uit de hele breedte van de erfgoedsector in gesprek te komen. “Je kunt daar in drie dagen heel monumentenland ontmoeten”, zegt erfgoedarchitect André van Deursen van Kokon.

Lees meer...

Onderwijscentrum in gekoppelde monumenten

Aan de voet van de Utrechtse Dom gaat Universiteit Utrecht vier gebouwen koppelen tot het Onderwijscentrum Binnenstad. Drie Rijksmonumentale historische panden uit verschillende periodes worden gerenoveerd en herontwikkeld.

Lees meer...

Eervolle vermelding voor Heilig Hartkerk

De Heilig Hartkerk heeft een eervolle vermelding gekregen bij de Bredase BLAST-prijs. De monumentale kerk is getransformeerd naar woningen, waarbij zo veel mogelijk authentieke details zijn behouden.

Lees meer...

Pampus wil duurzaam zelfvoorzienend worden

Forteiland Pampus wil de eerste Unesco werelderfgoedlocatie worden die duurzaam zelfvoorzienend is. Het sluit daarbij nauw aan bij zijn historie: het eiland werd destijds ook aangelegd zonder water en elektriciteit.

Lees meer...

RCE gaat erfgoedinformatie digitaal koppelen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ontvangt een bijdrage van € 9,5 miljoen voor het onderzoeksproject ‘DNA Nl: De erfgoedatlas van Nederland’.

Lees meer...