Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws

GRATIS toegang
professionals en eigenaren van monumentaal vastgoed:
nog dagen
Registreer HIER!
sluiten X

NIEUWS UIT DE SECTOR EN OVER DE BEURS

Ons nieuws 2-wekelijks in uw mailbox? Klik hier voor inschrijving!

BOEi maakt jubileumboek over herbestemming

BOEi heeft een boek uitgebracht over 25 jaar herbestemming in Nederland, getiteld ‘KIJK!’. BOEi investeerde in 25 jaar ruim 200 miljoen euro.

Lees meer...

Kerkenvisie: dialoog over de toekomst erfgoed

Welk religieus erfgoed is belangrijk om te bewaren voor de toekomst, waarom en hoe? ‘Kerkenvisie’ blijkt daarbij een zinvol beleidsinstrument.

Lees meer...

Coating zorgt voor beter klimaat in monument

Een muurverf met keramische toevoeging werkt vochtregulerend en warmtereflecterend. Vooral bij monumenten is de coating binnen én buiten nuttig.

Lees meer...

Let op vochthuishouding bij na-isoleren

Bij het isoleren van monumenten is het belangrijk om te kiezen voor een dampopen systeem. Dat voorkomt verstoring van de vochthuishouding in de gevel.

Lees meer...

Let op de verzekering bij herbestemming

Bij herbestemmen van religieus en monumentaal erfgoed verdient de opstalverzekering extra aandacht. Bouwwerkzaamheden kunnen leiden tot extra risico. Daarbij vereist het bepalen van de herbouwwaarde van monumentale onderdelen specialistische kennis.

Lees meer...

Nieuwe functies voor voormalige boerderijen

Instandhouden en herbestemmen van agrarisch erfgoed is belangrijk voor de vitaliteit van het platteland. Zestien regionale boerderijenstichtingen en koepelorganisatie Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN) maken zich daar sterk voor. Daarbij gaat het om meer dan alleen wonen. De nieuwe functie moet iets toevoegen en bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland.

Lees meer...

BOEi herbestemt kwetsbaar cultureel erfgoed

Al 25 jaar lang houdt BOEi zich bezig met restaureren en herbestemmen van kwetsbaar cultureel erfgoed. Dat heeft inmiddels geresulteerd in een lange lijst van succesvolle projecten. Maar het aanbod van objecten is groter dan BOEi kan oppakken en neemt zelfs nog steeds toe.

Lees meer...

Project uitgelicht: stadswoning in wevershuis

Woonhuis Vijzelgracht is een rijksmonument dat rond 1670 door Philips Vingboons is ontworpen als wevershuis. Het is een van de circa tachtig wevershuizen die bewaard is gebleven. Bij de restauratie en renovatie is de oorspronkelijke hoofdopzet behouden en zoveel mogelijk origineel materiaal weer zichtbaar gemaakt. Latere uitbouwen zijn verwijderd, en deels vernieuwd teruggebouwd binnen hetzelfde volume.

Lees meer...

Praktijkonderzoek naar effecten na-isolatie

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) gaat praktijkonderzoek doen naar na-isolatie van monumentale woonhuizen. ERM doet dit in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Lees meer...

Zes vaklieden worden specialist restauratie

Vijf timmerlieden en één metselaar ontvingen op Kasteel Doorwerth het diploma van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Deze opleiding wordt georganiseerd door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) met het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en het Graafschap College. Door hun investering in restauratievakmanschap, dragen deze vaklieden en hun werkgevers bij aan het oplossen van het tekort aan vaklieden. Ook opdrachtgevers spelen daarbij een rol.

Lees meer...